Българите в Северна Македония не са съгласни с направеното предложение

...
Българите в Северна Македония не са съгласни с направеното предложение
Коментари Харесай

Българите в РСМ бесни, какво казаха за френското предложение

Българите в Северна Македония не са съгласни с направеното предложение на френското председателство до Народното събрание. 

В предлагането на френското ротационно председателство на Съвета на Европейски Съюз липсва протокол за двустранно съглашение сред Скопие и София, счита водачът на Гражданския либерален съюз в Северна Македония Петър Колев.

" Без това двустранно съглашение това френско предложение не е цялостно. Трябва да забележим първо какъв е този двустранен протокол, какво съдържа. Ние, македонските българи, няма да участваме в сюжет за търговия с обещания, че има прогрес ", разяснява Колев в ефира на България Он Еър.

По думите на някогашния външен министър Даниел Митов предлагането на френското председателството е стъпка напред, само че българската страна занапред би трябвало да се запознае в детайли с документа.

" Не всички български претенции са залегнали във въпросното предложение, само че има някакъв прогрес ", съобщи Митов.

А Конституционалистът доцент Наталия Киселова е на мнение, че се прави опит да бъде прескочен българския министър на външните работи посредством прекачване на отговорността за решенията по въпроса за еврочленството на Република Северна Македония на Народното събрание.

" Външния министър показа плана за това решение, само че не е бил съветван авансово с Министерство на външните работи, което се отклонява от правилника на Министерски съвет и неговата администрация и да Закона за нормативните актове. Премиерът управлява общата политика на държавното управление, само че по избрани въпроси способен е министърът на външните работи и неговата администрация ", посочи доцент Киселова.

По думите на ѝ натискът може да бъде в две направления – българската страна да се откаже от някои от настояванията си или да отстъпи, с цел да стартират договаряния и изискванията на България да бъдат изпълнявани в хода на преговорния развой.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР