Балансът на чревната флора е от изключително значение за нашето

...
Балансът на чревната флора е от изключително значение за нашето
Коментари Харесай

5 храни, които съдържат пребиотици

Балансът на чревната флора е от извънредно значение за нашето здраве — от храносмилателната система до мозъка. Има толкоз доста процеси в организма ни, които се въздействат от съотношението добри/лоши бактерии. И въпреки първата ни асоциация, щом споменем храни, благоприятстващи естествената работа на стомашно-чревния тракт, да е киселото мляко, съществуват и други храни с пробиотични качества, с които да наклоните везните във ваша изгода.

Зелени банани
Повечето хора заобикалят зелените банани, мислейки си, че са незадоволително узрели, само че истината е, че в случай че желаете да извлечете оптимално здравословно изгоди, нямате време да чакате да се трансфорат в жълто-кафявите си познати. Зелените банани са богати пребиотици, изключително резистентно нишесте, а също така съдържат и разтворими и неразтворими фибри, витамини и минерали. Комбинацията освен подхранва положителните бактерии в храносмилателната система, само че и се грижи за здравето на сърцето и костите.

Шоколад
Добра вест за феновете на сладкото прелъщение — шоколадът също е от храните, които подкрепят растежа на положителните бактерии, а още по-добре той работи в композиция с различен източник на пробиотици, като да вземем за пример кисело мляко. Шоколадът пази бактериите, до момента в който минават през стомаха, като се грижи те да бъдат всмукани в тънките вътрешности, а бактериите от своя страна се грижат за вярното храносмилане на шоколада и оптималното асимилиране на потребните субстанции и антиоксидантите от организма. Ситуация, в която всички печелят (а да не приказваме и, че е вкусно!).

Чесън
Лошият мирис не е причина да държите чесъна настрани, тъй като той е отличен източник на пребиотици. Суровата му форма е за предпочитане, с цел да извлечете най-много изгоди, само че даже предишният топлинна обработка чесън ще свърши работа — стига да не забравяте да си оставите най-малко десетина минути сред скълцването и готвенето.

Изстудени картофи
Изостаналите в хладилника картофи са не просто нещо, което чака своя ред за кофата, тъкмо противоположното. Дали са на салата, печени или на чорба, в картофите, които към този момент са били сготвени, а по-късно изстудени, се трансформира структурата на съдържащото се нишесте — то се трансформира в така наречен резистентно нишесте, притежаващо пребиотични качества. Или с други думи — става вид неразтворим въглехидрат, който подкрепя растежа на положителните бактерии в храносмилателната система. А измежду другите му ползотворни “странични” резултати е способността му да усилва инсулиновата сензитивност, което спомага за намаляването на риска от диабет вид 2 и подкрепя отслабването.

Кефир
Мислете за тази млечна напитка като за кисело мляко на стероиди (разбира се, без добавката на непозволени и/или нездравословни вещества). Кефирът е доста по-мощен артикул на ферментацията, затова съдържа и доста повече пробиотици и здравословни бактерии. В резултат съгласно научните проучвания постоянната консумация на кефир може да има благотворно влияние върху стомашно-чревния тракт, да спомогне за облекчаването на алергични признаци и даже да повлияе позитивно върху здравето на сърцето.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР