B350 Mortar включва в себе си много от характеристиките на

...
B350 Mortar включва в себе си много от характеристиките на
Коментари Харесай

MSI B350 Mortar - манна небесна за бюджетния Ryzen геймър



B350 Mortar включва в себе си доста от характерностите на останалите дъна от B350 серията. Като цяло стилистиката е доста сходна на пълноразмерната ATX B350 Tomahawk, а включването на четири 6Gbps SATA портове, индивидуален M.2 слот и USB Type-C са удостоверение за това.

За страдание поддръжката на двойни PCIe графични решения не е включена, което значи, че MSI са насочили този модел дъно главно към геймърите, които желаят по-компактна micro-ATX машина с една видеокарта. Решението е бюджетно и пасва добре на новата линия Ryzen процесори – то би могло да бъде добър и на ниска цена метод за лек до междинен овърклок на Ryzen-базирана система.

Повечето нужни за това фактори са налице, тъй че следва да разберем дали MSI B350M може да се потвърди като бюджетен вид за micro-ATX AM4 геймърска машина.

Пакет
Дъното идва в лъскава опаковка, която загатва за геймърските пристрастености на хардуера. На задната част на кутията има детайлно изображение на самото дъно, дружно с по-важните спецификации. Два SATA кабела и нормалният железен заден панел допълват скромната окомплектовка. Пълната документи е налице, дружно с нужните драйвери.
MSI B350 Mortar от близко
8-пиновото зареждане на процесора се намира в горния ляв ъгъл, тъкмо над радиаторите на VRM. Контролерът RT8894A CPU PWM също можем да намерим в тази зона. Той е SVI2 – двуканален и може да бъде конфигуриран до 4 етапи на една релса и 2 на втора – с три интегрирани драйвера. И двете употребяват спомагателни драйвери Richtek RT9624F за настройка 4+2 етапи на процесора и чипсета – тези драйвери ръководят двойка NIKO Semi PK632BA MOSFET транзистори и един PK616BA MOSFET на фаза за процесора и респективно 2хPK616BA MOSFET + 1хPK632BA MOSFET на фаза за чипсета.

Липсва конфигурация на BCLK клокрейта – тя е непокътната за X370 дъната от висок клас. Само MOSFET транзисторите, отговарящи за процесора имат радиатори . Останалата част от чипсета е гола и няма дупки, които да разрешават спомагателен монтаж на радиатори. Това не е и належащо за ежедневна приложимост, а даже и за клокване, защото Ryzen процесорите не получават огромен скок в продуктивността от тъкмо този тип изпържване на дъното.
Памет
По сходен метод стоят нещата при MOSFET-тите, които се грижат за паметта – еднофазов Richtek 8125E контролер ръководи двойка NIKO Semi PK616BA и PK632BA MOSFET . Максималният потенциал на DIMM слотовете е 64GB, а честотите на паметта могат да бъдат вдигани от UEFI до 3200 MHz .

Дискове
Поддръжката на устройства за предпазване на данни стартира с двойка SATA3 портове тъкмо под 24-пиновия конектор за зареждане на дъното. Още два са сложени един над различен и са под ъгъл от 90 градуса. Тези портове са част от чипсета на B350.

Наличен е М.2
слот , който е позициониран тъкмо сред PCIe 3.0 x16 и PCIe x4 слотовете. Той е от вида Key M и поддържа устройства с дължина до 8 сантиметра. За разлика от Intel и B250 дизайна, тук AMD изцяло са отделили М.2 слота от останалите варианти за предпазване, което значи, че потребителите могат умерено да употребяват всички SATA портове, с изцяло работещ конфигуриран M.2 PCIe NVMe диск.

Звук
Интересно е да забележим, че тук аудиото е изцяло разграничено и изолирано физически от останалата част. За вграденото аудио дават отговор Realtek ALC892 HD и японски Nippon Chemicon кондензатори. ALC892 DAC има отношение на сигнала към шума от 95dB, което е изцяло обикновено за бюджетно дъно. На задния панел има пет позлатени аудио жака за конфигурации до 7.1 Surround.

Допълнителни портове
Всички USB 3.1 портове на задния панел идват от AMD CPU чипсета, а един от тях употребява новия стандарт Type-C , който разрешава включване на мъжкия куплунг без значение от хоризонталната позиция. B350 чипсетът добавя картинката с още два USB 2.0 врата, а наличният PS/2 порт е дело на Nuvoton NV6795 SuperIO . Наличието на сходен интерфейс е добре пристигнал за геймърите, тъй като някои от геймърските клавиатури могат да употребяват сходен порт за по този начин наречения polling-free interrupt-driven input.

Три врата за извеждане на образната информация са налични, в случай, че се употребява вграденото в процесора графично решение – това са HDMI, DVI-D и DisplayPort . DVI-D поддържа резолюции до 1920x1200 при 60 Hz , до момента в който за DisplayPort ограничаването е 4096×2160 . Контролерът за LAN свързаността е Realtek 8111H Gigabit .
Тестове и продуктивност
Конфигурация:

MSI B350M Mortar
AMD Ryzen 5 2400G – 3.6/3.9Ghz
G.Skill 16GB (2x8GB) DDR4-3200
EVGA GeForce GTX 1080 FTW
WD512Black PCIe
Windows 10 Pro

Резултати:

CPU

HEXUS PiFast
Cinebench R15
Handbrake 0.10.5
PCMark 10

Дискове

CrystalDiskMark

Памет

AIDA64 v5.80

Гейминг (1920х1080 минимални настройки на графиката)

Deus Ex: Mankind Divided
F1 2017
Final Fantasy XV
Hitman
Middle-earth: Shadow of War

Заключение
B350 Mortar е бюджетно дъно, ориентирано към потребителите, които желаят да получат на ниска цена вид за Ryzen-базирана система. За да реализират ниската цена на дъното, MSI са заменили някои от вариантите, непокътнати за по-високия клас – USB 3.1 Gen2 и Realtec кодека са с по-ниски спецификации. Също по този начин, част от съставените елементи нямат изстудяване.

Това обаче са общо взето всички взаимни отстъпки – в дъното участват много благинки, които да накарат потребителите да се замислят за сходно решение. Изчистен и прелестен дизайн, PCIe x4
слот, солидна непоклатимост при овърклок и някои качествени съставни елементи са единствено част от преимуществата. Като прибавим към тях и цената от 130-150 лв. , това дъно може да се трансформира в отличен избор за бюджетен Ryzen гейминг .

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР