Азиатските държави и в частност Индия разгръщат активно соларни инсталации(снимка:

...
Коментари Харесай

Индия строи най-голямата плаваща слънчева централа


Азиатските страни и в частност Индия разпростират интензивно слънчеви съоръжения
(снимка: CC0 Public Domain)

Индия наподобява е на път да стане международен водач във възобновямана сила, за което свидетелства новият упорит план на страната за създаване на най-голямата плаваща слънчева електроцентрала .

Наскоро управляващите в азиатската страна подписаха съглашение за изграждане на плаваща слънчева електроцентрала с мощ 600 MW, което е с порядък повече от мощността на сегашните системи. Огромни слънчеви полета върху водата ще обезпечат електричество и ще предотвратят интензивното изпарение на вода, което е значимо за живота в интервалите на суша.

В допълнение, слагането на слънчеви панели върху водата разрешава „ изглаждане ” на дневните температурни съмнения на панелите и оборудването, което усилва техния експлоатационен живот. Освен това водата и нормалният студен бриз над нея непосредствено охлаждат панелите, като по този начин се поддържа висока успеваемост на панелите в процеса на превръщане на светлината в електричество.
още по темата
Реализацията на новия план, прочут като Omkareshwar Floating Solar, ще се организира на два стадия. На първия изпълнителите AMP Energy, NHDC и SJVN ще пуснат в употреба три блока на плаващата електроцентрала с обща мощ 278 MW, заяви Indiatimes. След това компанията за ръководство на плана – Rewa Ultra Mega Solar Limited (RUMSL) – ще избере реализатори за втората фаза, по време на която ще бъдат въведени в употреба над 300 MW панели.

Изграждането на плаващата електроцентрала се прави оценка на 30 милиарда индийски рупии, което се равнява на към 378,7 млн. щатски $. Електроцентралата ще бъде издигната на язовир Омкарешвар в щата Мадхя Прадеш, централна Индия.

Индийските оператори имат богат опит в ръководството на плаващи слънчеви централи. Миналия месец компанията NTPC приключи инсталирането на 100 MW слънчеви панели във водохранилище в град Рамагундам, щата Телангана, в южната част на страната. Плаващото оборудване има повърхност 243 хектара. Обемът на изпарената вода е намалял със 70% или с 2 милиарда куб.м годишно. Същата компания преди този момент пусна в употреба две плаващи станции в други елементи на страната: с мощ надлежно 25 MW и 92 MW.

В допълнение към слънчевите електроцентрали, построени в езера и водохранилища, в района интензивно се разпростират офшорни плаващи слънчеви електроцентрали. Сингапур е водещ в тази област, макар че и други страни в Югоизточна Азия се пробват да следват същия път. Наоколо има доста вода, само че вълните усложняват задачата на инженерите.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР