Азиатските акции се търгуват разнопосочно в последната борсова сесия за

...
Азиатските акции се търгуват разнопосочно в последната борсова сесия за
Коментари Харесай

Доларът възобнови ръста си спрямо основните валути

Азиатските акции се търгуват разнопосочно в последната борсова сесия за седмицата, а щатският $ печели позиции на валутните пазари. Облаците на рецесията се събират над Европа все по-заплашително, наблягайки релативно по-доброто показване на стопанската система на Съединените щати.

Допълнителните опасения за здравето на китайската стопанска система пък накараха районния азиатски бенчмарк MSCI Asia Pacific да се намали с 0.3%. От началото на седмицата той регистрира намаляване от 1.1 на 100.

Китайските сини чипове останаха без смяна, до момента в който в Южна Корея KOSPI загуби 0.5%. Японският Nikkei се показа по-добре с растеж от 0.3%, което се дължеше частично на възобновения спад на йената. Обезценяването на локалната валута се приема от пазарните участници като положително за износа.

Заплахата от увеличение на разноските по заемите надвисна над пазарите, откакто Федералният запас на Съединени американски щати алармира, че има още работа за извършване във връзка с лихвените проценти и инфлацията.

Засега упованията са, че американската централна банка ще предприеме покачване с половин процентен пункт през септември. Лихвите се чака да доближат минимум 3.5% до края на годината, макар че някои членове на Фед упорстват за 4% или повече.

Рисковете от криза тревожат и вложителите в Европа, където цените на природния газ доближиха рекордни стойности в четвъртък.

Тъй като главната инфлация в Европейския съюз е с три процентни пункта над задачата на Европейската централна банка от 2%, пазарите залагат на ново нарастване на лихвите с половин пункт от страна на Европейската централна банка през септември.

Мрачните стопански вероятности доведоха до спад на еврото с съвсем 1.7% тази седмица до равнище от 1.0078 по отношение на щатския $.

Доларът също нарастна с 2% и по отношение на йената тази седмица, с цел да доближи равнище от 136.28 йени за $ - най-високото от края на юли.

Покачването на $ се отрази отрицателно на златото, което загуби 2.4% през седмицата до момента до 1758 $ за тройунция.

Цените на петрола останаха постоянни в петък, само че към момента са надолу по отношение на равнищата от края на предходната седмица.

Сортът брент се търгува на равнище от 96.61 $ за барел, до момента в който американският лек недопечен нефт се движи към 90,50 $ за барел.

Биткойнът поевтиня с близо 5% в утринната търговия в петък до равнище от 22 802 $ за брой.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР