Азиатските акции поскъпват днес след ръста на Уолстрийт от петък,

...
Азиатските акции поскъпват днес след ръста на Уолстрийт от петък,
Коментари Харесай

Акциите стартират седмицата с повишения

Азиатските акции нарастват през днешния ден след растежа на Уолстрийт от петък, само че нервите са изопнати преди съвсем сигурното покачване на лихвите в Европа и следващата порция корпоративни доклади в Съединени американски щати.

Очертава се това да е една напрегната седмица за Европа, която е в очакване дали Русия ще възобнови газоподаването през Северен поток на 21 юли, до момента в който в това време Италия е изправена пред политическа рецесия, в случай че министър председателят Марио Драги се отдръпна.

"Ако газовите потоци не бъдат обновени в нужните размери, цените на газа в Европа ще скочат, а Германия и други страни ще наложат ограничавания в потреблението, като дълбоката криза ще е съвсем обезпечена, " споделя пред Ройтерс Тейлър Нюджънт, икономист в NAB.

"Нашият главен сюжет е, че газовите потоци ще бъдат обновени. "

Несигурността ще преследва Европейската централна банка (ЕЦБ), която тази седмица ще организира своето съвещание, на което се чака да започва цикъл на стягане на паричната политика с покачване на лихвите с 25 базисни пункта.

Пазарите също по този начин чакат детайлности по отношение на инструмента, който има за цел да облекчи натиска от лихвите по дълга на най-задлъжнелите страни членки.

Инвеститорите откриха известно облекчение в растежа на Уолстрийт от петък и азиатско-тихоокеанският показател на MSCI през днешния ден нараства с 0.7%, откакто падна с 3.5% през предходната седмица.

Японският Nikkei през днешния ден не се търгува поради почивен ден в страната, само че фючърсите се търгуваха на равнище от 27 040 пункта, спрямо равнището на затваряне от 26 788 от петък. Южнокорейският показател KOSPI набъбна с 1.4%.

Индексът на китайските сини чипове CSI300 бележи покачване от 0.4%, макар че в Шанхай оповестиха всеобщо тестване за COVID-19 в района.

Фючърсите на щатския показател S&P 500 нарастват с 0.2%, до момента в който тези на софтуерния Nasdaq регистрират растеж от 0.4%. Фючърсите на EUROSTOXX 50 бележат покачване от 0.1%, тези на FTSE остават без смяна.

Тази седмица се чакат финансовите доклади на редица огромни компании, измежду които Goldman Sachs Group Inc, Bank of America Corp International Business Corp, Netflix Inc, Tesla Inc и Twitter Inc.

Резултатите на общо 80% от 35-те компании от показателя S&P 500, които оповестиха докладите си за второто тримесечие, бяха по-добри от упованията на Уолстрийт, съгласно Refinitiv. Анализатори към този момент чакат облагите на фирмите от показателя да отчетат растеж от 5.6% на годишна база, спрямо 6.8%, планувани при започване на тримесечието.

Инвеститорите също по този начин бяха окуражени от това, че Федералният запас евентуално ще вдигне главната си рента "само " със 75 базисни пункта идната седмица, частично с помощта на отслабването на част от опасенията на потребителите по отношение на инфлацията.

Централната банка на Япония също ще организира своето съвещание тази седмица на фона на опасенията, че поевтиняването на йената усилва разноските за вносните първични материали и уголемява комерсиалния недостиг на страната.

Въпреки това пазарите чакат централната банка да се придържа към супер облекчената си парична политика, което я отличава измежду огромните централни банки.

Доларът поевтинява леко до 138.15 йени, откакто нарастна с 1.8% предходната седмица до 24-годишен връх от 139.38. Доларовият показател резервира позиции при 107.730, откакто предходната седмица доближи най-много от 109.290.

Еврото регистрира леко покачване до 1.0107 $, откакто се отдалечи от достигнатото предходната седмица 20-годишно дъно от 0.9952.

"Газопроводът сред Русия и Европа, който сега е затворен за профилактика, би трябвало да проработи още веднъж в четвъртък, " отбелязва икономистът в CBA Джоузеф Карузо. "Ако обаче газът не потече още веднъж, валутната двойка EUR/USD може да падне минимум с 2%. "

Повишаващите се лихви и поскъпващият $ се отразяват отрицателно на златото, което се търгува при 1 713 $ за тройунция, откакто поевтиня с 2% предходната седмица.

Цените на петрола се намалиха на фона на продължаващото посещаване на президента на Съединени американски щати Джо Байдън в Близкия изток, по време на което той се надява да издейства нарастване на добива.

Петролът от сорта Брент поевтиня с 13 цента до 101.03 $ за барел, до момента в който щатският лек недопечен нефт (WTI) губи 51 цента до 97.08 $ за барел.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР