Едва ли има човек, който да не се е чувствал

...
Едва ли има човек, който да не се е чувствал
Коментари Харесай

7 причини да чувстваме умора след ядене - и какво да направим

Едва ли има човек, който да не се е чувствал изтощен след хранене. Неприятното е, че това чувство може да наруши освен продуктивността ни за известно време, само че и да се отрази на цялостното ни богатство.
Прочетете още
Така наречената хранителна кома или постпрандиалната унесеност, както е медицинският термин, е краткотрайно положение и се характеризира с лека степен на отмалялост или спад в енергийните равнища след хранене. И въпреки и е напълно разумно, освен количеството и типа храна може да са причина за това нежелано чувство.

Ето седем аргументи да усещаме отмалялост след ястие и и какво можем да създадем, с цел да понижим неприятното влияние върху всекидневието ни.

Размерът на порцията

Първата и най-очаквана причина да ни е отпаднало след хранене е, в случай че сме консумирали огромно количество. По време на храносмилането кръвният поток се отклонява от други елементи на тялото към храносмилателните органи, с цел да подкрепи разграждането и усвояването на храната. Затова и в случай че сме преяли, не трябва да се учудваме, че ни е тежко и усещаме липса на сила.

Определени храни

Пуешкото и пилешкото месо са измежду храните, които оказват повече въздействие върху възприятието за отмалялост след потреблението им. Това е по този начин поради наличието им на триптофан - аминокиселина, която тялото ни употребява, с цел да създава хормоните мелатонин и серотонин. И както добре знаем, и двата са свързани със съня.

 Снимка 667952

Висока кръвна захар

Макар хипергликемията да е характерна за диабетиците, хората, които нямат диабет, също могат да имат високи равнища на кръвната захар. Обикновено те се покачват при изразходване на по-голямо количество храна. Възможно е възприятието за отмалялост да бъде придружено и от главоболие. За да ги избегнем, е добре да внимаваме с въглехидратите. Когато тялото ни е натоварено с повече глюкоза, е предстоящо да почувстваме отмалялост по-късно.

Алкохол

Макар и да не е храна, алкохолът също може да ни накара да се почувстваме изморени. Сигурно ни се е случвало да ни се доспи след чаша бира и за това си има научно пояснение. Алкохолът е депресант, който работи на централната нервна система и забавя мозъчната активност. Ефектите могат да включват унесеност или зашеметяване.

 Снимка 667953

Липса на сън

Липсата на задоволително и първокласен сън през нощта може да повлияе както на цялостната ни сила денем, по този начин и съответно на енергийните ни равнища след хранене. Добре е да имаме непрекъснат циркаден темп, който можем да реализираме като заобикаляме непостоянни режими, работа на смени и чести смени на часовите зони.

Неактивен метод на живот

Заседналият метод на живот може да ни накара да се почувстваме изцяло изтощени. Като цяло неактивният метод на живот може да намали общите равнища на сила, само че и да направи умората след хранене по-осезаема.

Недостиг на хранителни субстанции

Някои хранителни субстанции, изключително витамините от група В, витамин С, желязо, магнезий и цинк са ни нужни за производството на сила. Съответно дефицитът им може да докара до отмалялост и да попречи на тялото ни при храносмилането. Тъй като тези субстанции са от значително значение за производството на сила, което включва и процеса на храносмилане, е добре да си ги набираме, с цел да избегнем възприятието за отмалялост.

 Снимка 667954

Предвид изброените аргументи за изнемощялост след хранене, е елементарно да предположим какво можем да създадем, с цел да я предотвратим.

Важно е да пием задоволително вода, защото дехидратацията на тялото ни може да попречи на вярното действие на всички системи в тялото ни.

Физическата интензивност също може да ни енергизира. Чрез нея се подтиква кръвообращението, усилва се притокът на О2 към мозъка и тялото ни по-лесно употребява храната за сила.

Не е ненужно също по този начин да планираме храненията си денем на равни шпации, с цел да контролираме метаболизма и да предотвратим съмненията в равнищата на кръвната захар, които могат да доведат до отмалялост. Добре е да се храним постепенно, умерено, без да преяждаме.

Умерените порции са значими, а в чинията ни е най-добре да участват повече плодове, зеленчуци, храни, богати на протеини и ненаситени мазнини. Полезно е да ограничим въглехидратите, както и потреблението на алкохол и кофеин. И несъмнено, не на последно място по значимост, в края на деня би трябвало да си осигурим задоволително и първокласен сън, написа Health.

 

Източник: Lifestyle.bg
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР