Азербайджанската компания „Южен газов коридор“ подписа със Световната банка споразумение

...
Азербайджанската компания „Южен газов коридор“ подписа със Световната банка споразумение
Коментари Харесай

Световната банка отпусна 750 млн. долара за ТАНАП

Азербайджанската компания „ Южен газов кулоар “ подписа със Световната банка съглашение за синдикиран заем за сумата от 750 млн. $ за финансиране на плана за Трансанадолския газопровод (ТАНАП, TANAP), обезпечен от организацията за капиталови заеми MIGA. Освен това от през днешния ден потеглят и комерсиалните доставки на природен газ по „ Южен газов кулоар “.
“На двадесет е девети юни бяха подписани кредитни е гаранционни съглашения за даване на синдикиран заем на компанията „ Южен газов кулоар “ за обща сума от 750 млн. $ (500 млн. евро и 215 млн. евро), обезпечени от държавното управление на Азербайджан (суверенна гаранция) и MIGA за финансиране на плана TANAP, който е част от „ Южен газов кулоар “, се споделя в известието.
Споразумението за суверенна гаранция от азербайджанска страна е подписано от министъра на финансите на страната Самир Шарифов, а кредитното съглашение от генералния шеф на компанията „ Южен газов кулоар “ Афган Исаев.
Той от своя страна заяви, представен от локалните организации, че от през днешния ден, събота, 30 юни стартират първите търговски доставки на природен газ в границите на плана.
На 19 юни в турската провинция Ескишехир с присъединяване на президента на Азербайджан Илхам Алиев, водачът на Турция Тайип Ердоган, украинският им сътрудник Петро Порошенко и президентът на Сърбия Александър Вучич се състоя гала по откриването на TANAP. По-рано на 29 май в Баку бе пуснат първият стадий от плана „ Южен газов кулоар “.
Така първият газ от азербайджанското находище „ Шах Дениз “ към този момент е пуснат по първата част от „ Южен газов кулоар “ - от разширението на „ Шах Дениз 2 “ при Сангачалския терминал по разширения Южнокавказки газопровод. Следващият стадий бе стартирането в употреба на газопровода ТАНАП, по който газа доближава на територията на Турция, а след това и до Европа.
Газопроводът ТАНАП е с трасе от грузинско-турската граница до западната граница на Турция. ТАНАП дружно с газопровода ТАП (Трансадриатически газопровод) е част от плана „ Южен газов кулоар “. Първоначалният потенциал на ТАНАП ще е от порядъка на 16 милиарда куб метра газ годишно. Около 6 милиарда куб метра са планувани за доставка за Турция, а останалото количество – за Европа. Природният газ ще доближава до европейския пазар след завършването на ТАП към 2020 година
Дяловото систематизиране на акционерите в ТАНАП е както следва – азербайджанската компания „ Южен газов кулоар “ държи 51%, SOCAR Turkey Enerji — 7%, Botas — 30%, BP — 12%.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР