Три държави в Европа – Ирландия, Испания и Норвегия –

...
Три държави в Европа – Ирландия, Испания и Норвегия –
Коментари Харесай

Испания, Ирландия и Норвегия признават държавата Палестина на 28 май

Три страни в Европа – Ирландия, Испания и Норвегия – оповестиха, че ще признаят публично страната Палестина, повече от 7 месеца след началото на войната в Газа.

Този ход, който носи дълбока символика, беше съгласуван сред трите страни в сряда сутринта след месеци на договаряния сред няколко европейски страни, които желаят да подхващат тази стъпка.

Пред Камарата на депутатите в Мадрид испанският министър председател Педро Санчес разгласи, че страната му ще признае страната Палестина на 28 май, вторник. Последва го сътрудника му от Ирландия Саймън Харис.

 
Миналия месец стоях на едно стълбище с министър-председателя на Испания Санчес и казахме, че точката на признание на страната Палестина наближава. Днес към този момент е настъпила. Ирландия, Норвегия и Испания афишират, че признават страната Палестина. Всяка страна ще предприеме нужните стъпки на национално равнище, с цел да приложи това решение. Разговарял съм с редица други водачи и съм убеден, че още страни ще последват нашия образец в идващите седмици.
Саймън Харис – министър председател на Ирландия

Норвежкият министър председател Юнас Гар Стьоре също разгласи, че страната му публично ще признае Палестина като самостоятелна страна идващия вторник. „ Не може да има мир без палестинска страна “, сподели Стьоре пред кореспонденти в Осло.

Слования и Малта също изявиха предпочитание в последните седмици да признаят палестинска страна, аргументирайки се, че това е значимо изискване за реализиране на мир в Близкия изток. Белгия също може да предприеме тази стъпка.

Израелското държавно управление отхвърля всевъзможни едностранни опити за налагане на основаването на палестинска страна. " Признаването на палестинска страна ще докара до повече тероризъм, неустойчивост в района и ще сложи под опасност всички шансове за мир ", съобщи израелското външно министерство.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР