Европейският закон за чипове е на път да помогне за

...
Европейският закон за чипове е на път да помогне за
Коментари Харесай

ЕК предвижда над 100 млрд. долара частни инвестиции в производството на чипове до 2030 г.

Европейският закон за чипове е на път да помогне за привличането на повече от 100 милиарда евро (108,41 милиарда долара) частни вложения в европейската полупроводникова промишленост до 2030 година, сподели чиновник на Европейската комисия, представен от Ройтерс.

Томас Скордас, от Генерална дирекция Комуникационни мрежи, наличие и технологии на Европейската комисия, приказва на конференция в Антверпен за бъдещето на самодейността, която е отговорът на Европа на сходни стратегии в Съединените щати и Япония, и на поддръжката на Китай за локалните производители на компютърни чипове.

Европейският законодателен акт за микрочиповете (Chips Act) докара до " обещания за вложения от порядъка на 100 милиарда евро за разширение на индустриалния потенциал в границите на Европейски Съюз до 2030 година ", сподели Скордас.

Законът за чиповете на Европейския съюз, за който се твърди, че предлага финансиране от 43 милиарда евро, разчита в огромна степен на обособени държавни управления, като до момента действителното финансиране от страна на Европейската комисия е минимално.

Въпреки това компании, в това число " Интел Корпорейшън " (Intel) и Ти Ес Ем Си (TSMC), оповестиха проекти за създаване на фабрики в Германия, като цената на инвестицията се чака да надвиши 30 милиарда евро тази година.

Скордас съобщи, че Европейската комисията чака да завърши финансирането на пилотни линии за научноизследователска и развойна активност в четири подсектора на промишлеността за чипове до септември, в това число безплатна помощ от 2,5 милиарда евро за създаване на извънредно напреднали чипове в Европа.

Той добави, че към момента се работи по друга пилотна линия за създаване на фотоника или чипове, които употребяват светлина вместо електричество, само че финансирането към момента е неуточнено, отбелязва Българска телеграфна агенция.

Европейска комисия също по този начин урежда финансиране на платформа за дизайн, с цел да даде на фирмите, университетските среди и започващите компании достъп до софтуерните принадлежности, нужни за планиране на лични чипове. Най-напредналите производители проектират чипове, само че оставят производството им на експерти в региона като Ти Ес Ем Си, " Самсунг " (Samsung) или " Интел ".

" През юли чакаме да отворим поканата за консорциума, който ще дава отговор за проектирането и създаването на тази платформа на европейско равнище ", добави Скордас.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР