Съветът по общи въпроси на ЕС одобри план за използване

...
Съветът по общи въпроси на ЕС одобри план за използване
Коментари Харесай

ЕС очаква замразените руски активи да донесат до 20 млрд. евро след 3 години

Съветът по общи въпроси на Европейски Съюз утвърди проект за потребление на лихвите от замразените в Европа активи на Руската централна банка за защитата на Украйна. Съгласно съглашението 90% от приходите ще отиват в ръководен от Европейски Съюз фонд за военна помощ за Украйна, а останалите 10% ще поддържат Киев по други способи.
Европейският съвет разиска методите, по които можем да засилим поддръжката си за отбранителните потребности на Украйна, както и за възобновяване ѝ след войната. В този подтекст съм щастлива, че приехме нужните принадлежности, които да ни разрешат да използваме непредвидените облаги от замразени съветски активи. Белгия бе водеща по този път, уверихме се, че приходите от тези активи могат да бъдат вкарани като военна поддръжка в Украйна. Комисията ни осведоми, че първото заплащане ще бъде осъществено към Киев още през юли. Като знаем настоящите потребности на Украйна сега, можем единствено да сме удовлетворени.
Хаджа Лабиб – министър на външните работи на Белгия

Европейски Съюз чака активите да донесат към 15-20 милиарда евро облаги до 2027 година

27-членният блок държи към 210 милиарда евро в активи на съветската централна банка, множеството от които са замразени в Белгия, като отговор на нашествието на Москва против Украйна. Лихвата върху тези пари може да обезпечи към 3 милиарда евро всяка година.

Украинският външен министър Дмитро Кулеба благодари на Европейски Съюз за решението, само че акцентира, че Киев счита, че активите би трябвало да бъдат иззети.

В Европейски Съюз обаче няма единодушие дали парите да бъдат изцяло конфискувани поради опасения, че това може да разклати еврото, както и че може да даде начало на дълги правосъдни разногласия с Русия. Москва към този момент предизвести, че ще предприеме ответни ограничения.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР