Азербайджанската държавна петролна компания SOCAR е най-вероятният купувач на рафинерията

...
Азербайджанската държавна петролна компания SOCAR е най-вероятният купувач на рафинерията
Коментари Харесай

Първо в Narod.bg: SOCAR купува „Лукойл”?

Азербайджанската държавна петролна компания SOCAR е най-вероятният покупател на рафинерията „ Лукойл Нефтохим Бургас ”, издаде пред Narod.bg добре осведомен източник от властта. Интересът към договорката за придобиване бизнеса на съветската компания от азерите датира още от предходната година, конкретизира информаторът ни.

По-рано през днешния ден пристигна новината, че „ Лукойл ” е подготвена да продаде рафинерията в Бургас. Това излиза наяве от публично известие на съветската компания. В него се споделя, че поради значителното изменение на изискванията за бизнеса на групата „ Лукойл ” в България компанията преразглежда тактиката. С помощта на интернационалните консултанти ще бъдат оценени разнообразни варианти, в това число продажбата на бизнеса, показват руснаците.

За продажбата на „ Лукойл Нефтохим ” се заприказва от началото на войната на Русия в Украйна. Една от опорките е, че с формалното излизане на съветската компания от страната се цели да се обезпечи по-лесното намиране на финансиране на плана за петролопровод сред Александруполис и Бургас.

В края на април 2023-а азербайджанската държавна петролна компания SOCAR откри офис в София. На церемонията по откриването участваха президентът Румен Радев и азерският му сътрудник Илхам Алиев, който за следващ път посещава България. За откриването на офиса стана ясно през март след видеоконферентен диалог сред двамата президенти.

Реклама

Същевременно от Комисията за енергийно и водно контролиране (КЕВР) пристигна новината, че SOCAR Trading Gas and Power получава и лиценз за търговия с природен газ на българския пазар.

От азербайджанска страна е проявен сериозен интерес към инициирания от България план Solidarity Ring (String), който разрешава транспорт на спомагателни количества природен газ към Европа от Азербайджан, като се употребява съществуващата инфраструктура на газопреносни мрежи на България, Румъния, Унгария, Словакия.

България и Азербайджан към този момент работят по опциите български компании, които работят на газ, да получават горивото от Азербайджан при по-благоприятни условия, а дружно с Азербайджан готовата продукция да се изнася на трети пазари.

Както първо Narod.bg писа на 23 май 2022-а, вървяха договаряния за закупуването на „ Лукойл ” от друга някогашна руска република – Казахстан, през консорциума „ Ромпетрол ”, в който държи 75%. До завършването на договорката обаче по този начин и не се стигна.

Източник: narod.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР