Австрийският съюз на профсъюзите обяви днес в цялата страна демонстрации

...
Австрийският съюз на профсъюзите обяви днес в цялата страна демонстрации
Коментари Харесай

Демонстрации срещу високите цени в Австрия

Австрийският съюз на профсъюзите разгласи през днешния ден в цялата страна демонстрации против повишаването на живота. Под мотото " Свалете цените " във Виена стачкуваха над 20 000 души. По данни на полицията в страната техният брой надвишава 32 000, написа Българска телеграфна агенция.

В понеделник тук стартират договарянията за повишение на браншовите групови трудови контракти и това е мотивът през днешния ден Австрийският съюз на профсъюзите да провежда митингите.

Призив за по-нататъшни държавни ограничения за преодоляване на енергийната рецесия и за преустановяване на ценовата детонация насочиха оратори от профсъюзните организации.

Участие в демонстрациите и взаимност с протестиращите обявиха ръководители на Австрийската социалдемократическа партия, измежду които и кметът на Виена Михаел Лудвиг. Съюзът на пенсионерите също прикани за всеобщо присъединяване в митингите.

Федералният президент Александър Ван дер Белен показа в " Туитър ", че поддържа настояванията на хората. Увеличаващото се повишаване и последствията от него слагат пред огромно тестване доста от работещите, акцентира президентът. " Така, както се намесваме регулирайки енергийните цени, по този начин би трябвало да реализираме и обществена сигурност против повишаването ", сподели той.

Австрийският съюз на профсъюзите слага условие за брутна минимална заплата от 2000 евро и поради високата инфлация се чака договарянията да бъдат сложни. Докато представителите на трудещите целят да реализират нарастване, доста по-високо от инфлацията, работодателите не виждат благоприятни условия за реализиране на това искане.

Участието си в демонстрациите оповестиха представители на десния екстремизъм и на отричащите ковид. Австрийският съюз на профсъюзите се дистанцира от тези групи и акцентира съдействието с изпълнителната власт.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР