Израел продължава да бомбардира Ивицата Газа, часове след като Международният

...
Израел продължава да бомбардира Ивицата Газа, часове след като Международният
Коментари Харесай

Въпреки решението на съда в Хага: Израел продължава атаките в Рафах

Израел продължава да бомбардира Ивицата Газа, часове откакто Международният съд на Организация на обединените нации подреди незабавното прекъсване на военната интервенция в южния град Рафа.

Рано сутринта в събота Израел нанесе удари в Рафах и централния град Дейр ал Балах.

В решението си от 24 май Международният съд в Хага сподели, че Израел би трябвало да спре офанзивата си в Рафах и да предприеме незабавни ограничения за справяне с филантропичната рецесия в целия район. Мерките би трябвало да включват наново отваряне на граничния пункт Рафах с Египет. Заповедта е част от дело, заведено от Южна Африка, което упреква Израел в геноцид и желае от съда да постанови, че Израел би трябвало да спре офанзивата си в южния град.

Засега няма изгледи Тел Авив да се съобрази с решението на съда, тъй като, макар че те са правно обвързващи, няма по какъв начин да ги наложи.

" Съдът на Организация на обединените нации няма опция да наложи осъществяване на своите решения. Да, те са висшият правосъден орган на Организация на обединените нации, само че нямат нито лична полиция, нито военни, които да приложат на терен избраното от съда. На процедура, техните решения отиват в Съвета за сигурност, който би трябвало да реши по какъв начин да се приложат. Очевидният проблем е, че Съединените щати биха наложили несъгласие на такава резолюция ", разяснява Хайди Матюс, учител по право в университета Йорк.

В резултат на военните си дейности Израел наподобява все по-изолиран. Няколко европейски страни оповестиха, че на 28 май ще признаят Палестина за самостоятелна страна. Дори безконечният съдружник от Съединените щати непосредствено крикитува дейностите на премиера Нетаняху и организира неофициални срещи с други водещи израелски политици, които могат да го заместят.

" Израел би трябвало да извърши разпореждането на Международния съд в Хага да спре неотложно военната си атака в Рафах ", написа през днешния ден в " Екс " висшият представител на Европейски Съюз за външната политика и сигурността Жозеп Борел.

" Разпорежданията на Международния съд в Хага са обвързващи за страните и би трябвало да бъдат прилагани напълно и дейно ", акцентира Борел.

Той означи, че Израел би трябвало също така да резервира граничния пункт Рафах отворен за доставките на филантропична помощ. Страната би трябвало и да подсигурява достъпа на всеки назначен от Организация на обединените нации орган, проверяващ отправените против нея обвинявания в геноцид, както и да подаде отчет до съда за всички ограничения, подхванати за осъществяването на разпореждането, добави Борел.

Операцията публично е ориентирана против палестинската въоръжена формация " Хамас ", само че също по този начин предизвиква големи премеждия на хиляди цивилни, попаднали в града, отбелязва ДПА. Според Международния съд в Хага филантропичната обстановка в Рафах сега е " пагубна " и са нужни спомагателни ограничения, с цел да се предотвратят по-нататъшни вреди за цивилните.

Вчера Израел отговори на решението на съда, като настоя, че дейностите му в Рафах са били част от " отбранителна и обективна война " след терористичните офанзиви, осъществени от " Хамас " на 7 октомври. В взаимно изказване ръководителят на израелския Съвет за национална сигурност и представителят на Министерството на външните работи обявиха, че страната " не е провеждала и няма да организира военни дейности в региона на Рафах, които могат да причинят на палестинското цивилно население в Газа условия на живот, които биха могли да доведат до неговото физическо заличаване напълно или отчасти ".

" Обвиненията в геноцид, повдигнати от Южна Африка против Израел в Международния съд в Хага, са измислени, възмутителни и морално отблъскващи ", се добавя в изказването.

Миналата събота Бени Ганц - водач на групировката " Национално единение " и член на военния кабинет в Израел, сложи обществено период на министър-председателя Бенямин Нетаняху до 8 юни да излезе с проект за излаз от войната в Газа.

" Слабо евентуално е самобитният ултиматум на Ганц или гибелта на Раиси да трансформират хода на войната в Близкия изток. Инициативата на Хага има повече шансове да стори това ", разяснява пред БНР старши сътрудникът на Европейския съвет за външна политика Хю Ловат.

Според него Международният углавен съд е един от дребното лостове за въздействие върху актуалното израелско управление, но някои от западните съдружници на Израел могат да подкопаят легитимността му.

В понеделник прокурорът от Международния углавен съд Карим Хан изиска от съда да издаде заповеди за арест на трима от водачите на " Хамас " - Яхия Синуар, Мохамед Деиф и Исмаил Хания, и на двама от Израел - Нетаняху и министъра на защитата Йоав Галант. Прокурорът упрекна и петимата в закононарушения против човечеството и военни закононарушения.

В сряда Норвегия, Испания и Ирландия оповестиха желанието си да признаят палестинската страна със столица в Ерусалим и в границите от 1967 година. Редица други европейски страни обаче се въздържат от признание на палестинската страна, измежду тях Германия, Франция, Англия.

" Има голяма нужда от нов метод. Тридесет години след договореностите от Осло е повече от ясно, че близкоизточният кротичък развой не проработи - вижте обстановката, в която се намираме през днешния ден! Преговорите са значими и ролята на Съединените щати е значима, само че първо би трябвало да бъдат основани условия за триумф на дипломацията. Признаването на Палестина, съгласно мен, е една от многото нужни стъпки в тази тенденция ", разяснява Хю Ловат.

Той е уверен, че " в случай че желаеме да отслабим " Хамас ", би трябвало да предложим надеждна опция за отбрана на политическите права на палестинците посредством дипломация и ненасилие ".

" Необходимо е надеждно и витално палестинско посланичество. Ясно е, че понастоящем палестинската администрация и партията, която я съставлява - партията Фатах на Махмуд Абас, са извънредно слаби, вътрешно разединени и извънредно непопулярни ", счита Хю Ловат.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР