Австрийският канцлер Себастиан Курц призова за членство на страните от

...
Австрийският канцлер Себастиан Курц призова за членство на страните от
Коментари Харесай

Австрия: ЕС не може да изгуби Западните Балкани

Австрийският канцлер Себастиан Курц прикани за участие на страните от Западните Балкани в Европейския съюз, предупреждавайки за заплахата регионът да се окаже под въздействие на други.

На Европейския конгрес в Албах Курц, сподели, че би трябвало да се има поради, че Западните Балкани имат освен европейска вероятност.

"Вярно е, че има вероятност за присъединение към Европейски Съюз, само че и за по-силно въздействие на Русия, Турция и други елементи на света “, изясни той. "Да загубим този район, който е толкоз покрай нас, би било неприятно за Западните Балкани, само че и за нас в Европейски Съюз ", предизвести Курц, който понастоящем е ръководител на Съвета на Европейски Съюз.

"Република Македония, от генератор на рецесии стана фактор за стабилизиране и образец за градивно съдействие, което завоюва вниманието на Европейския съюз и Съединени американски щати в района и даде нов подтик в затвърждаването на ясната посока, към която се движат страните от Западните Балкани - участие в Европейски Съюз и НАТО “,

Това съобщи министър председателят на Македония Зоран Заев.

Заев получи поздравления от конгресмени на Съединени американски щати за постигането на Договора с Гърция и самопризнание за досегашните процеси на промени в Македония. Водени от техния сътрудник Бил Флорес, конгресмените бяха на посещаване в балканската страна.

На срещата участваха и министърът на защитата Радмила Шекеринска, министърът на външните работи Никола Димитров, националният координатор за НАТО Стево Пендаровски и съветниците в кабинета на премиера Зоран Верушевски, Митко Андреевски и Боян Маричич.

Конгресмените от Съединените щати показаха огромна признателност за опцията да се срещнат с министър-председателя и представителите на държавното управление.

Какво си дадоха обещание министър председателите на Западните Балкани малко преди този момент

Премиерите на страните от Западните Балкани дадоха обещание на неофициална среща в албанския град Дуръс, Албания да ускорят напъните за основаване на обща икономическа зона преди интеграцията им в Европейския съюз.

Домакинът на срещата, албанският министър председател Еди Рама приветства "по-различното равнище на политическа воля и съдействие в района ", като добави, че то не е съпроводено от "същото равнище на икономическо съдействие ".

Еврокомисарят по разширението Йоханес Хан, който участва на срещата, сподели, че е значимо да се разпространява районът като поле за туризъм, селско стопанство и по-нататъшно развиване на енергийния бранш, където има необработен капацитет.

Председателят на Европейската банка за възобновяване и развиване (ЕБВР) Сума Чакрабарти даде обещание усилване на вложенията в района.

Европейска банка за възстановяване и развитие възнамерява да провежда среща на върха на страните от Западните Балкани в Сараево идната година.

Срещата на министър председателите на страните от Западните Балкани в Дуръс стартира без водачите на Сърбия, Босна и Херцеговина и Република Македония Ана Бърнабич, Денис Звиздич и Зоран Заев. Според албанските медии Бърнабич и Звиздич са съобщили по-рано, че няма да участват на срещата, само че са изпратили свои представители, до момента в който Заев е отменил присъединяване си през днешния ден поради неприятните атмосферни условия.

Българският министър председател Бойко Борисов, който също трябваше да взе участие в срещата, анулира пътуването си поради оповестения ден на народен печал в памет на жертвите от тежката злополука край Своге.

Главна тематика на срещата е районната икономическа интеграция.

Вижте още:

Борисов на форума "16+1 ": Имаме за цел да укрепим Европа

Европейска комисия започва програмата в региона на цифровите технологии за Западните Балкани

Борисов убеждава Европейски Съюз за евроинтеграцията на Западните Балкани

Какво написаха Меркел и Макрон на български

Таяни: Западните Балкани са Европа

Instagram
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР