Австрийските медии коментират направено вчера съобщение от Себастиан Курц и

...
Австрийските медии коментират направено вчера съобщение от Себастиан Курц и
Коментари Харесай

Новото правителство на Австрия полага клетва на 7 януари?

Австрийските медии разясняват направено през вчерашния ден известие от Себастиан Курц и Вернер Коглер, ръководители на екипите на договарящите от Австрийска национална партия (АНП) и Партия на зелените, че е реализиран пробив в договарянията за сформиране на ново държавно управление.

Според Себастиан Курц остават " фините настройки ", а съгласно Коглер множеството трудности са преодолени и се работи за решение на последните открити въпроси. Медиите означават, че страните разискват разпределението на министерствата и кандидатурите за бъдещи министри, показва Българска телеграфна агенция.

Двамата партийни ръководители оповестиха, че е допустимо договарянията да приключат още на 2 януари. Насроченият за събота, 4 януари, в Залцбург конгрес на Партията на зелените е сигурен знак, че договарянията завършват сполучливо, защото партийният правилник изисква конгресът да утвърди решението за съдружно ръководство и бъдещите членове на държавното управление.

В известието не се загатват разпределението на ресорите и имената на министрите, само че съгласно медиите най-вероятно е АНП да има девет, а Партията на зелените - пет министерства. Канцлер ще бъде Себастиан Курц, Вернер Коглер ще е новият вицеканцлер.

Според в. " Залцбургер нахрихтен " Зелените ще получат министерството на инфраструктурата, към което ще спадат и ресорите околна среда и енергетика. Те ще поемат също министерствата на опазването на здравето, правораздаването, обществените въпроси, културата и спорта. АНП ще получи федералното канцлерство, финансите, вътрешните работи, външните работи, стопанската система, образованието, селското стопанство, защитата.

Вестник " Пресе " оповестява същото систематизиране по ресори, като добавя някои от тях с най-вероятните имена на министри. Според ежедневника " Стандард " Курц и Коглер публично ще разгласят в четвъртък приключването на договарянията и ще показват новото държавно управление.

Като допустима дата за полагане на клетва се показва 7 януари. /БТА
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР