Атина иска да върне в страната квалифицираните млади хора, подгонени

...
Атина иска да върне в страната квалифицираните млади хора, подгонени
Коментари Харесай

Ще върне ли нов план на гръцкото правителство избягалите в чужбина

Атина желае да върне в страната квалифицираните младежи, подгонени от финансовата рецесия. Гръцкото държавно управление се пробва да ги завоюва с атрактивни работни места и положителни заплати. Ще успее ли проектът? Анте Карасава споделя в публикация за " Дойче веле ".

В разгара на финансовата рецесия Димитрис и шестима от най-близките му другари напущат Гърция - вземат решение да си потърсят работа в някоя от страните от Европейски Съюз. А откакто лявото държавно управление пада от власт, той и приятелите му се замислят дали да не се върнат назад в родината. Четирима от тях са се решили на тази стъпка и са се върнали в Атина. Намерили са си работа или са си основали лична компания.

Минимум 3 000 евро заплата

Димитрис е на 33 години. Завършил е стопанска система във Англия и през последните три години е работил в Испания по капиталови планове за няколко интернационалните компании. Той още изчаква - към момента не има вяра на амбициозния капиталов проект на държавното управление в Атина. Този проект цели да постави завършек на най-голямото приключване на експерти от една индустриална страна в наше време - с обещания за добре платена работа и с месечни заплати от минимум 3 000 евро.

" Това е добра стъпка ", счита Димитрис. Той не желае да посочваме същинското му име, тъй като се опасява това да не му навреди във компанията, за която работи. " Умните хора печелят пари. Ако се върнат в Гърция, ще печелят за себе си и за страната. " Лично той обаче към момента се колебае - желае първо да види по какъв начин ще потръгнат нещата.

От встъпването си в служба през месец юли гръцкият министър-председател Кириакос Мицотакис още веднъж съживи старите проекти за приватизация. По подобен метод той желае да разкрие още работни места, да насърчи растежа и да укрепи унищожената стопанска система след осем години на строги финансови ограничавания.

Гарантирано от страната

Новият курс на гръцкото държавно управление към този момент жъне триумфи: единствено за една година водещият гръцки показател Атекс скочи на Атинската борса с 40%. Най-голямото предизвикателство обаче си остава привличането назад в страната на надарените млади гърци, подгонени от финансовата рецесия.

Програмата " Rebrain Greece " подсигурява на завърналите се минимум две години работа, като 75 на 100 от заплащането през първата година ще се финансира от страната. Във фокуса на акцията са квалифицирани експерти и учени на възраст сред 25 и 40 години. До февруари държавното управление чака да притегли общо 500 претенденти.

Ако програмата тръгне добре и има задоволително претенденти за връщане, рамката на плана може в допълнение да бъде изменена и да се намерения и за други привилегии.

Бягството на квалифицираните

Около 470 000 гърци са напуснали страната от 2008 година насам. 270 хиляди от тях са квалифицирани фрагменти, измежду които лекари и инженери на възраст сред 20 и 39 години. Според данни на гръцката Централна банка, те са намерили работа основно в Германия, Англия и Обединените арабски емирства.

При сформирането на държавното управление през юли Мицотакис притегли в кабинета си доста сътрудници на софтуерни колоси като " Google " и " Майкрософт ". " Не чакаме ситуацията да се промени от през днешния ден за на следващия ден ", споделя Григорис Зарифопулос, някогашен управител в " Google ", който в този момент оглавява Министерството на цифровата политика. Този проект дава тласък на младите да се върнат и е стъпка в вярната посока, добавя той.

Изследвания от последните години сочат, че всеки четирима от 10 гърци, напуснали страната поради рецесията, не имат намерение да се върнат. Половината от запитаните споделят, че ще размислят дали да се върнат, в случай че в родината имат сходни заплати и условия на труд, както в чужбина.

За едни три хиляди евро? Не, благодаря!

Йоргос Гоцинас, който през днешния ден е основен консултант по фирмена връзка, е отпътувал преди осем години във Англия и в Западен Съсекс е развил сполучлив бизнес в региона на компютрите и роботиката. Навремето напуснал Гърция не тъй като заплатата му не достигала, а тъй като не виждал вероятности за " естествен живот " за себе си и фамилията си.

" Нереалистично е да се опитваш да привлечеш с не толкоз висока заплата някого, който хубавичко е работил в чужбина, с цел да обезпечи на фамилията си непоклатимост и вероятности за по-добро бъдеще. 3000 евро, с цел да се върна отново у дома? Не, благодаря. "

Всичко, което би трябвало да знаете за: Гръцката рецесия (2600)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР