Астрономи от университета на Уисконсин-Милуоки откриха звезда от вида Бяло

...
Астрономи от университета на Уисконсин-Милуоки откриха звезда от вида Бяло
Коментари Харесай

Диамант с размерите на Земята сияе в Космоса

Астрономи от университета на Уисконсин-Милуоки откриха звезда от типа Бяло джудже, чиято температура е толкава ниска, че е съумяла да трансформира въглеродната му маса в същински елмаз.

Благодарение на ниската температура въглеродът се е кристализирал, като по този метод е образувал галактически елмаз с размерите на Земята.

Това е в действителност незабравим обект. Трябва да има и други такива, само че защото са доста бледи, е доста мъчно да бъдат открити – декларира Дейвид Каплан от американския университет.

Небесния елмаз е открит посредством телескопа Грийн банк от Националната радиоастрономическа обсерватория в Съединени американски щати.

 Диамант

Бялото джудже е било намерено с помощта на пулсара, който се движел край него. Пулсарите са бързо въртящи се неутронни звезди, чийто светещи снопове са ориентирани към Земята.

Според учените пулсарът към диамантената звезда се върти с 30 оборота в секунда, като в началото експертите помислили, че са разкрили двойна неутронна звезда, до момента в който не разбрали, че температурата на втория обект е много по-ниска от естественото.

Възрастта на диамантеното джудже почти се равнява на възрастта на Млечния път – 11 милиарда години. То се намира на към 900 светлинни години от Земята в съзвездието Водолей.

Изследователи от университета на Северна Каролина прибавят, че откритото Бяло джудже е 100 пъти по неясно от останалите звезди към неговата орбита и 10 пъти по-неясно от всички познати звезди досега.

 Космос

Диамантената звезда е формирана най-вече от въглерод и О2, които се охлаждат в интервал на милиарди години.

Бялото джудже е свръхплътна звезда, чиято температура е към 2700 градуса по Целзий за разлика от температурата на Слънцето, която е към 5500 градуса.

Белите джуджета са звезди, които в края на съществуването си се разпадат, като образуват обекти с размерите на Земята.

Първото Бяло джудже е намерено през 1844 година от шефа на Кьонингсбергската обсерватория - Фридрих Бесел. През 1862 година чикагската обсерватория удостоверява съществуването на този тип звезди.

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР