Армията от много отдавна е заложник на политиката. Заложник на

...
Армията от много отдавна е заложник на политиката. Заложник на
Коментари Харесай

Военният министър за катастрофата: Армията отдавна е заложник на политиката и празните приказки

Армията от доста от дълго време е пленник на политиката. Заложник на празни приказки и безхаберие от 28 години. Освен рязане, редуциране в армията и приказки, че не ни трябват пари за ново въоръжение, рационализация и поддръжка, се стига до сходни неща. " Това сподели министърът на защитата Красимир Каракачанов, откакто посети във ВМА ранения борден механик Алексей Каменов, оживял при вчерашната злополука на боен хеликоптер Ми-17.

Пред публицисти военният министър разгласи, че авариралият хеликоптер през вчерашния ден е летял три часа, като е ръководен от разнообразни екипажи, и допреди случая не е имало признаци за щета. Каракачанов предвижда, че злополуката е станала поради щета в опашния винт.

" Хеликоптерът не е изпълнявал някакви комплицирани ръководства, с цел да допуснем неопитност, нетренираност на водача или неточност от негова страна ", изясни той министърът представен от организация " Фокус ". Той напомни, че авариралият Ми-17 е въведен в употреба в армията през октомври 1989 година и в този смисъл е " най-новата измежду остарялата техника ".

Само един от шест Ми-17 е можел да лети

Той изясни, че от шест хеликоптера Ми-17 единствено авариралият е можел да лети. За вкарването в строя на останалите са нужни по 5 млн. лв. за всеки. " Имаше подготвеност да се ремонтира другият Ми-17, единствено че със настоящия Закон за публичните поръчки, който сульо и пульо могат да жалят, оказа се, че някаква млада госпожица, не помня дали беше от Добрич или някъде другаде, апелира ", възмути се той.

Според него е неотложно да се промени Законът за публичните поръчки, като съгласно него е абсурд техника, благосъстоятелност на Министерството на защитата, с цел да бъде ремонтирана във военноремонтно дружество, благосъстоятелност на МО, да се прави социална поръчка.

" Готови са действителните промени (в Закон за обществените поръчки, б.а), би трябвало да бъдат признати. Мисля, че няма потребност да чакаме следващия случай, с цел да си даваме сметка, че този закон по този метод и ред не работи и че би трябвало да бъде изменен ", добави той.

В отговор на въпрос министърът сподели, че фамилиите на починалите водачи ще получат обезщетение и пари по застраховка. " Оттук нататък Министерството на защитата поема грижа, само че какво и да направи министерството или страната, загубата на двамата водачи няма по какъв начин да бъде покрита с материални обезщетения ", сподели още Каракачанов.

Също през днешния ден потърпевшия член на екипажа на авариралия хеликоптер беше посетен и от президента Румен Радев. На излизане от ВМА той разгласи, че лобизмът убива и е извънредно време да се потърси отговорност от политиците, които, преследвайки користни ползи, със своите решения, излагат на риск живота и здравето на военнослужещите.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР