Арменският премиер Никол Пашинян заяви, че е подписал споразумение с

...
Арменският премиер Никол Пашинян заяви, че е подписал споразумение с
Коментари Харесай

Арменският премиер е подписал болезнено споразумение с Азербайджан и Русия

Арменският министър председател Никол Пашинян съобщи, че е подписал съглашение с президентите на Русия и Азербайджан Владимир Путин и Илхам Алиев за преустановяване на бойните дейности в Нагорни Карабах, съобщи БНР.

Според известието, оповестено във Facebook страницата на премиера, текстът на документа е " необикновено мъчителен за мен персонално и за нашия народ ". Пашинян разяснява, че е взел решението въз основата на изчерпателен разбор на военната обстановка и оценките на хората, които са осведомени в най-голяма степен с нея. Той дефинира тази стъпка като най-хубавата при дадените условия и отбелязва, че прекратяването на бойните дейности не е победа, само че не е и проваляне. Арменският министър председател оповестява още, че в идващите дни ще направи послание към народа.

Малко по-късно протестиращи нахлуха в постройка на държавното управление в столицата Ереван, оповестява ТАСС. Според организацията хората трошат вратите на кабинетите, има и изпочупени мебели. В същото време на площада пред зданието са се събраха няколко хиляди души. Чуха се и апели недоволните да се насочат към резиденцията на премиера. Някои от недоволните нахлуха и в заседателната зала на Народното събрание. Според съветския президент Владимир Путин договореностите ще основат условия за дълготрайно и цялостно решение на рецесията в Нагорни Карабах в интерес и на двата народа.

Путин изясни какви са изискванията в документа, като уточни, че в региона ще бъдат изпратени съветски миротворци: " Разселените лица и бежанците ще се върнат на територията на Нагорни Карабах и прилежащите региони под контрола на Върховния комисар на Организация на обединените нации по бежанците. Ще има замяна на военнопленници и други арестувани, както и на тела на починали. Ще бъдат разблокирани всички стопански и транспортни връзки в района, като контролът на превоза ще се реализира и при съдействието на органите на съветската гранична работа. "

Колегата му от Азербайджан Илхам Алиев съобщи, че съглашението дава отговор на ползите на арменския и азербайджанския народ. Той сподели, че в региона ще бъде основан миротворчески център за надзор на примирието и добави: " Една от точките в днешното съглашение е взаимната миротворческа задача на Русия и Турция, още повече, че ние сътворяваме напълно нов формат на взаимоотношение в района освен в границите на решаването на спора, само че и като бъдещо развиване. " Междувременно от съветското министерство на защитата оповестиха, че Москва изпраща близо 2 хиляди миротворци и 470 единици техника в региона на Нагорни Карабах.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР