Партньорството между Stack Overflow, популярен ресурс за програмисти, и OpenAI,

...
Партньорството между Stack Overflow, популярен ресурс за програмисти, и OpenAI,
Коментари Харесай

Потребителите на Stack Overflow протестират срещу сделката с OpenAI и започнаха умишлено да премахват своите постове

Партньорството сред Stack Overflow, известен запас за програмисти, и OpenAI, оповестено тази седмица, беше посрещнато с проливен дъжд от рецензии от общността на Stack Overflow. Много консуматори са ядосани, че наличието, което са предоставяли непринудено от години, в този момент ще бъде употребявано за възстановяване на AI моделите на OpenAI без тяхното категорично единодушие.

Основан през 2008 година, Stack Overflow се трансформира през последното десетилетие в основен запас за програмистите по целия свят. Милиони разработчици споделят знанията си там, отговаряйки на механически въпроси от други консуматори. Това сътвори обширна база от познания, обхващаща съвсем всяка тематика в региона на софтуерната разработка.

Сега обаче, както оповестява Ars Technica, беше разкрито, че цялата тази „ групова мъдрост на общността “ ще бъде трансферирана към OpenAI като част от комерсиално съглашение. Съгласно изискванията на партньорството, OpenAI ще има достъп до наличието на Stack Overflow посредством API. Тези данни ще бъдат употребявани за възстановяване на ChatGPT.

Освен това отговорите от Stack Overflow ще бъдат непосредствено интегрирани в интерфейса на ChatGPT, давайки на потребителите достъп до потвърдена техническа експертиза на общността. Въпреки това не е ясно дали авторството на тези отговори ще бъде маркирано по някакъв метод, както се изисква от разпоредбите за лицензиране на наличието на самия Stack Overflow.

Много членове на общността са възмутени от обстоятелството, че плодовете на техния труд в този момент ще бъдат комерсиализирани без тяхното единодушие или даже съобщение. Те считат, че това е неетично и незаслужено към тези, които от години са допринасяли за платформата.

В знак на митинг някои консуматори започнаха всеобщо да изтриват или съзнателно да скапват старите си отговори и публикации в Stack Overflow. Модераторите обаче прецизно потискат сходни дейности, възстановявайки изтритото наличие и блокирайки сметките на протестиращите.

Според Stack Overflow, един път оповестено, наличието става част от груповите старания и не може просто да бъде отстранено по волност на обособените консуматори. На процедура членовете на общността нямат никакъв надзор върху ориста на наличието, което основават.

По този метод сходен скандал слага под въпрос бъдещето на платформи като Stack Overflow. В края на краищата малко експерти ще желаят непринудено да споделят своите познания и умения, в случай че работата им може да бъде присвоена и осребрена от комерсиалните компании без търсене на единодушие или хонорари.

Не е ясно дали управлението на Stack Overflow ще може по някакъв метод да позволи спора с потребителите и да възвърне доверието в общността. Но в случай че се провалят, тогава в дълготраен проект платформата може да загуби главния си актив — доброволците специалисти, подготвени да споделят знанията си.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР