И тази година Регионален военноисторически музей - Плевен се включва

...
И тази година Регионален военноисторически музей - Плевен се включва
Коментари Харесай

Концерт, реликви на Апостола, оригинални фотографии и културни ценности от фонда на РВИМ представя плевенската Панорама в Нощта на музеите и галериите

И тази година Регионален военноисторически музей - Плевен се включва в Европейската самодейност „ Нощ в музеите и галериите “, част от празничната стратегия на Община Плевен за честване на 15 май – Празник на град Плевен.

„ Нощта “ ще стартира с осъществявания на изключителни музиканти инструменталисти - Формация„ ГеоМарЧаЛо “ с перкусии.Името на групировката е формирано от елементи от имената на музикантите. Това са: Георги Милтиядов,диригент, пианист, композитор и аранжор - едно от най-обещаващите млади имена в България;Чавдар Вълков – цигулар и концертмайстор на Плевенска филхармония; Лора Табакова – виолончелист с голям брой концертни изяви у нас и в чужбина. Тази вечер с „ ГеоМарЧаЛо “ на барабаните ще бъде Николай Колев, който свири ударни принадлежности в Плевенска филхармония, барабанист е на рок група „ Криминале “ и публицист в Дарик радио.

Веднага след концерта Панорама „ Плевенска епопея “ отваря порти за гости, които могат да видят няколко изключителни изложения.



Във фоайето е експонирана изложбата „ Реликви на Апостола “ с материали от фондовете на Регионален исторически музей - В. Търново и Регионален исторически музей - Ловеч, която дава опция да се докоснем до някои от съхранените персонални движимости на Апостола на Свободата.Във фоайето е експонирана и изложбата на РИМ - Ловеч „ 70 години от откриването на Музей „ Васил Левски “, която в 18 постерапроследява изминатия път от възникването на концепцията при започване на ХХ в. до наши дни. Изложбата„ Реликви на Апостола “може да се прегледа до 30 май 2024 година

В залата за краткотрайни експозиции се намира изложбата„ Съхранените мемоари за войната “. Сто истински фотографии от сбирките на музея, показани в 16 табла, пресъздават съществени моменти от Руско-турската война 1877-1878 година и Плевенската епопея.Във витрини са експонирани културни полезности от фонда на РВИМ - Плевен: вестник „ Илюстровани лондонски вести “ от 12/24 януари 1878 година, отразяващ успеха при Плевен; „ Военноисторически албум от Освободителната война 1877-1878 година “, персонални движимости на граф Н. П. Игнатиев, два истински портрета на император Александър II, две истински хладни оръжия – казашка шашка на главнокомандващия Николай Николаевич и турска офицерска сабя.

За всички ценители на историята на хладното и огнестрелно оръжиее планувана презентация на оръжие на воюващите сили от Руско-турската война 1877/78 година от фонда на РВИМ - Плевен, която обичайно провокира огромен интерес.

Партньори на Регионалния военноисторически музей - Плевен и тази година са Професионалната гимназия по ресторантьорство, търговия и обслужване - Плевен, които ще предложат на гостите тематични сладки изкушения в изложба-базар, а възпитаници от плевенската Професионална гимназия само че туризъм „ Алеко Константинов “ ще вземат участие в организацията на визитата.

Членове на районен клуб „ Традиция “ - Плевен, облечени в атрактивни униформи, ще спомогнат посетителите да се потопят в епохата на Руско-турската война 1877/78 година и Плевенската епопея 1877 г.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР