Армения и Азербайджан сключиха ново примирие за прекратяване на сраженията

...
Армения и Азербайджан сключиха ново примирие за прекратяване на сраженията
Коментари Харесай

Армения и Азербайджан отново сключиха примирие с помощта на Русия

Армения и Азербайджан подписаха ново помирение за преустановяване на сраженията в Нагорни Карабах – четвъртото подред от подновяването на огъня в края на септември. Това потвърдиха министерствата на защитата и в двете страни.

Сключено е тристранно съглашение, което влиза в действие през днешния ден и е реализирано от премиера Никол Пашинян, както и президентите на Азербайджан и Русия, Илхам Алиев и Владимир Путин, съобщи ТАСС.

Тримата водачи са взели участие в взаимна видеоконференция през вчерашния ден. На нея са се договорили за преустановяване на огъня и военните деяние от 00:00 часа московско време. За задачата Русия изпрати контингент от близо 2000 миротворци, 470 единици техника и военни и транспортни самолети Ил-76 към Нагорни Карабах. Командването на интервенцията ще бъде основано покрай Степанакерт, административния център на противоречивата зона.

„ Бих желал да ти изкажа признателност, Владимир Путин, за дейното присъединяване в съглашението както през предходните години, по този начин и изключително по време на горещата фаза на спора “, съобщи президентът на Азербайджан.

На този декор в арменската столица Ереван жители излязоха на митинг против примирието. Част от тях нахлуха в постройката на Народното събрание нощес, а измежду ранените е представител на институцията. Премиерът Никол Пашинян предизвести, че подбудителите на демонстрацията ще бъдат строго осъдени. „ Някои подбудители в Ереван бяха в Карабах, само че по някаква причина напуснаха позициите си и избягаха оттова. Сред тях има и военачалник “, разяснява той.

Според Пашинян и Алиев съглашението удовлетворява ползите и на двете страни. Жертвите на спора са най-малко 1000, в това число и цивилни.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР