Аржентина стана първата в света страна, одобрила отглеждането и консумирането

...
Аржентина стана първата в света страна, одобрила отглеждането и консумирането
Коментари Харесай

За първи път в света! Аржентина одобри отглеждането на генно-модифицирана пшеница

Аржентина стана първата в света страна, одобрила развъждането и консумирането на генетично модифицирана пшеница, разгласи нощес аржентинското министерството на селското стопанство, представено от Франс прес.

Научната комисия към министерството уточни в известие, че е одобрило резистентен на сушата вид пшеница в Аржентина, която е четвъртият по величина експортьор на тази просвета, предава БНР.

Това е първата в света зелена светлина за генномодифицирана пшеница, издръжлива на суша, отбелязва Националната комисия за просвета и технологии.

Експертите обаче показват безпокойствие, обвързвано с развъждането и продажбата на такава пшеница. Потребителите, да вземем за пример, се тормозят от резултата ѝ върху здравето и околната среда.

Комисията прецизира, че аржентинската ГМО пшеница ще би трябвало да бъде утвърдена от Бразилия, най-големия изхабен пазар на страната, с цел да може тази просвета да бъде рентабилна.

Около 45 % от експорта на аржентинската пшеница през 2019 година са били за Бразилия. Други основни пазари са Индонезия, Чили и Кения.

Устойчивата на суша пшеница Ейч Би 4 (HB4) е създадена от аржентинската биотехнологична компания " Биосерес " (Bioceres) в съдействие с Националния университет и Националната комисия за просвета и технологии.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР