Археолози откриха в Южна Швеция необичаен хладилник“. Останките от риба

...
Археолози откриха в Южна Швеция необичаен хладилник“. Останките от риба
Коментари Харесай

Викингите живели още преди 10 000 години в Скандинавия

Археолози откриха в Южна Швеция необикновен „ ледник “. Останките от риба в него разказали на учените, че първите „ уседнали “ викинги са живели в Северна Европа още преди 10 000 години, излиза наяве от публикация, оповестена в Journal of Archaeological Science.

„ Това изобретение приказва за съществуването на друга времева линия на развиването на човечеството, която е вървяла паралелно на развиването на фермерството в Леванта и на Близкия изток. Жителите на Северна Европа в същото време също са минали към живот в непрекъснати селища, употребявайки ресурсите на морето и езерата, с цел да си обезпечат прехранване на непрекъсната основа “, споделя Адам Боетиус (Adam Boethius) от университета на Лунд (Швеция).

Боетиус и неговите сътрудници провеждали разкопки на брега на езерото Весан в Югозападна Швеция, където в далечното минало били ситуирани няколко стоянки на антични хора – първите поданици на Европа, попаднали в Скандинавия след отстъпването на ледниците. Сега управляващите на Швеция строят път през този сектор от местността и учените провели разкопки.

Това място постоянно било посещавано от бъдещите скандинавци, защото се намирало близо до три разнообразни източници на храна – широколистни гори, богати на ядки, водите на самото езеро, където се въдела риба, и водите на Балтийско море, ситуирано единствено на 2 километра от Весан.

Тук учените разкрили извънредно необикновен артефакт – гигантска яма, в която разкрили стотици хиляди скелети на риби. Общата маса на морските блага, по най-скромни оценки, е към 60 тона, което би трябвало да е било задоволително, с цел да нахрани неголямо племе от хора в продължение на цялостен сезон.

„ Това изобретение в действителност беше доста необичайно и даже преди откриването на ямата знаехме, че това място е било по някакъв метод особено за античните хора, по броя скелети на риба, които бяха разхвърляни към нея. Когато я разкопахме, нямахме и визия какво е това, по тази причина „ евакуирахме “ останките в лабораторията “, продължава ученият.

По думите му изваждането на всички скелети на риби лишило пет месеца непрекъсната работа на екип от 16 археолози. Анализът на тематики остатъци разкрил същността на ямата – по своята същина тя е била мезолитен аналог на актуалните хладилници – в нея се съхранявала по този начин наречената кисела риба, предпазена от въздействието на бактериите с кисел разтвор. Подобна риба – сюрщрьоминг – е един от националните артикули в Швеция през днешния ден.

Откриването на сходен „ ледник “, говорещо, че античните скандинавци не са скитали от място на място, както смятаха преди антрополозите, а са имали установен метод на живот, било огромна изненада за учените.

По-рано антрополозите смятаха, че земеделието и отглеждането на животни са били основни, в случай че не и единствени фактори, предиздвикали човечеството да премине от бездомнически живот към живот во непрекъснати селища и развиване на цивилизацията. Съществуването на сходни „ хладилници “ в Скандинавия, чиято работа е изисквала непрекъснато и дълготрайно концентриране на напъните на десетки хора, приказва, че на Земята в мезолита са съществували най-малко две огнища на цивилизацията, заключват учените.

РИА Новости

Източник: drevnite.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР