Археолози откриха напълно запазен снек бар в Помпей, който разкрива

...
Археолози откриха напълно запазен снек бар в Помпей, който разкрива
Коментари Харесай

Откриха древен снек бар в Помпей

Археолози откриха изцяло непокътнат снек бар в Помпей, който разкрива и кои са били най-популярните храни и ястия за жителите на античния римски град, погубен при изригването на вулкана Везувий през 79 година, оповестиха международните организации.

Досега при разкопки в Помпей са открити 80 сходни заведения за бързо хранене, само че за пръв път учените попадат на изцяло непокътнато заведение, известно като термопилиум, сподели дългогодишният шеф на Археологически парк Помпей Масимо Осана, представен от Асошиейтед прес.

Сегмент от павилиона е оголен отчасти през 2019 година, след което археологическите разкопки разкриват последователно целия термопилиум с огромна част с дълбоки вдлъбнатини, в които са се поставяли съдове с топли храни и наподобяващи актуалните " топли витрини ".



Върху плота са открити стенописи, които се проучват от експерти по растенията и животните. Сред изображенията има фигура на подводна русалка, яхнала кон, патици обърнати с главата надолу, петел гребен, обагрен в яркия помпейски червен цвят, куче на каишка.

Според антрополога Валерия Аморети " първичните разбори удостоверяват, че част от изображения демонстрират храните и напитките, предлагани в заведението ". Тя сподели, че в един от контейнерите е открита патешка кост, както и елементи от риба, свинско и козе месо, охлюви. На дъното на резервоар за вино пък са открити следи от смляна бакла, която в древността се употребила, с цел да овкуси виното и да изсветли цвета му.
Снимка: EPA/БГНЕС  Откриха античен снек бар в Помпей

" Вече знаем какво са яли в оня ден ", споделя Осана, имайки поради деня през 79 година, в който лавата от вулкана безусловно погребва града. Останките от храна, открити при разкопките, демонстрират " известните храни за простолюдието ", сподели Осана пред италианския тв канал РАИ и означи, че термопилиумите не били посещавани от древноримския хайлайф.

При разкопките археолозите попаднали и на друга изненадваща находка - на изцяло непокътнат скелет на куче, което обаче не било огромно, както е изобразено на една от рисунките, а на дребно животно. Това съгласно Аморети е рядка находка, тъй като нормално останките от антични времена са на по-едри животни. Откритият скелет може да е знак, че в Древен Рим са били селектирани породи животни, счита тя.
Снимка: EPA/БГНЕС  Откриха античен снек бар в Помпей

Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР