Археолози биха тревога заради плановете на Египет за преместване на

...
Археолози биха тревога заради плановете на Египет за преместване на
Коментари Харесай

Страх от проклятието на фараоните в Египет заради нарязана гробница

Археолози „ биха паника ” поради проектите на Египет за пренасяне на антична гробна камера, инцидентно открита по време на полицейска акция против иманяри, написа БГНЕС.
Министерството на античността на Египет реши да реалокира антична гробница, открита на археологическия обект Ал-Даябат в провинция Сохаг в новия музей в Кайро, предизвиквайки вълна от отвращение измежду откривателите. " В новия музей на административната столица всички значими фигури и туристи от целия свят ще имат шанса да видят гробницата, което ще разреши на хиляди, в случай че не и на милиони хора да й се насладят ”, съобщи Мустафа Вазири, секретар на зам.-началника на Върховния съвет за антики.
Гробницата от времето на Птолемей принадлежи на аристократ, наименуван Туту, и жена му, за която се знае, че е била танцьорка на древноегипетската богиня Хатор.
Според The Sun след неотдавнашното изказване на Министерството, стените на гробницата са нарязани на части, с цел да може да се транспортира по-лесно. Решението за демонтиране на гробната камера беше целесъобразно от Министерството като нужен ход, с цел да се избави гробницата от „ повреди на извънредно отдалеченото място, където тя сега е изолирана и може да бъде подложена на опустошаване или обир “.
Археолозите обаче показаха опасенията си, че добре непокътнатата гробница може да бъде развалена при преместването, а английския вестник прибавя и опасенията на локалните от „ проклятието на фараоните ”, което се отприщва против всеки, който „ смущава мумия ”.
Обикновено Египет се придържа към седмия член на Венецианската харта за запазване и реституция на монументи и забележителности, който гласи, че: „ Паметникът е неразделен от историята, за която свидетелства, и от ситуацията, в която се намира. Преместването на всички или част от монумент не може да бъде позволена, с изключение на когато отбраната на този монумент изисква или когато това е целесъобразно от народен или интернационален интерес от първостепенно значение ".
" Преместването на тази гробница е очевидно нарушаване на Венецианската харта за възобновяване на исторически места; и това, което прави Министерството, е да унищожи тази древност, вместо да я избави ", съобщи египетската археоложка Моника Хана пред Daily News Egypt.
В гробницата има две дребни стаи с два саркофага и към 50 мумифицирани животни.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР