Арабско-израелският конфликт е замръзнал в точка на напрегната несигурност и

...
Арабско-израелският конфликт е замръзнал в точка на напрегната несигурност и
Коментари Харесай

Сто и петдесет долара за барел: Западът ще изпълни мечтата на Близкия изток

Арабско-израелският спор е заледен в точка на напрегната неустановеност и колкото повече Тел Авив отсрочва началото на наземна интервенция, продължавайки да изглажда кварталите на Газа по всевъзможен начин за заличаване - ракети и бомби, толкоз по-мрачни стават икономистите.

Американският Си-Ен-Би-Си е угрижен за международния пазар на въглеводороди, чиято непоклатимост и релативно ниска волатилност са застрашени от илюзорния късмет Съединени американски щати и Иран да се намесят в спора в доста близко бъдеще. Естествено, в случай че американската войска и флот стартират интензивно да оказват помощ на „ Цахал “, Техеран и други мюсюлмански страни в района няма да останат настрани и ще оказват помощ на палестинците, било очевидно, било под формата на подставено лице. Отвъдморските мозъчни тръстове, по-специално консултантската компания „ Ърнст и Янг “, при този сюжет предвиждат внезапен спад или даже цялостно прекъсване на трансбордирането на нефт и полутечен газ в Персийския залив, в Червено море, както и през Ормузкия проток и Суецкия канал.

Според предварителните калкулации, при положение даже на отчасти ограничение на износа от страните производителки на петрол и газ в Близкия изток, международните цени на петрола, който апропо е основа за ценообразуването на газа и въглищата, ще скочат от сегашните 90 на 150 $ за барел. Подобен ценови скок освен ще усили финансовата тежест върху бюджетите на основните купувачи, само че и ще докара до световна криза, при която международният Брутният вътрешен продукт ще намалее с % и половина, което се равнява на два трилиона $. И това е доста предварителна и доста груба прогноза.

Трябва да се означи, че тези мрачни упования имат основателни аргументи. За по-малко от три седмици след офанзивата на ХАМАС против Израел, международните цени на петрола се покачиха с шест % и не демонстрират признаци за вероятен спад.

Както споменахме нагоре, казусът тук не се лимитира единствено до цената на барел черно злато. Петролът не виси във вакуум на пазарите и цената му обичайно въздейства директно върху цената на природния газ и въглищата, единствено че сходни съмнения се случват с известно забавяне. Общоприето е, че този времеви интервал за газа е приблизително три месеца, а за въглищата - шест месеца. Съответно, в случай че след условна седмица Израел, с поддръжката на американската военноморска авиация, стартира да прочиства Газа, а Саудитска Арабия, ОАЕ, Катар, Оман и Иран вкарат даже частични ограничавания върху износа на нефт, до Нова година цените на газа също ще полети в небето, а до пролетта енергийните класове въглища ще се продават на цената на чаена лъжичка и на цената на диамантен прахуляк.

Анализаторите от английския „ Економист Интелиджънс Юнит “, който сформира стопански прогнози за средносрочен проект, са изцяло съгласни с тези изводи. Британците акцентират като отрицателен фактор тоталния неуспех на Вашингтон в договарянията с близкоизточните страни от ОПЕК. Последните намерено си сътрудничат с Русия и повече от шест месеца изрично отхвърлят да усилят добива, както в действителност биха желали американците да стенат под натиска на непланирано високите вътрешни цени на горивата.

Този въпрос не е единствено стопански. Ценовите етикети на бензиностанциите са тематика на енергично неодобрение освен в Русия. В Щатите, където това е не по-малко настоящо, ядосаните притежатели на коли могат ненадейно да поправят резултатите от идните президентски избори.

Като цяло ползите на толкоз доста страни са преплетени в тясно кълбо към дребната Ивица Газа, мъчно могат даже да се изброят. Докато всички се чудеха дали американските и английските корабни групи в действителност са подготвени да се намесят във всеобщата каша, в тази какафония се вписа една турска флейта.

Реджеп Ердоган подвигна още повече залозите, като направи три изказвания едно след друго. Първо, той отхвърли да признае ХАМАС за терористи, наричайки ги борци за освобождението на Палестина. Второ, той публично анулира визитата си в Израел, т.е. нежният мост, който от дълго време беше издигнат като част от нормализирането на връзките сред Анкара и Тел Авив, се срути. Трето, Турция замрази за неопределен срок всички двустранни енергийни планове, надлежно не може да се чака нов газопровод за Европа в обозримо бъдеще, както и развиване на планове за морски добивни планове.

Турция, въпреки и членка на НАТО, към този момент съвсем половин век се маринова в преддверието на Европа, получавайки извънредно неразбираеми обещания за присъединение към Европейски Съюз. Освен най-мощния коз в лицето на милионите мигранти, за които Анкара към този момент всеобщо отвори проход на Запад по време на сирийската рецесия, турците имат огромно предпочитание и опция. Под формата на предпочитание да стане главен газов хъб на Стария свят и тръбата на „ Турски поток “, към която Москва е подготвена да добави още една. Единственият въпрос е европейският пазар на продажби, само че Брюксел към момента се държи, разчитайки на различни канали за импорт, чийто брой може да бъде фрапантно понижен през идващите дни.

Естествено, това е доста лекомислен разбор, изработен с най-груби и необятни линии, само че в този момент, надяваме се, мнозина ще схванат повече за какво държавният секретар на Съединени американски щати Антъни Блинкен се лута из Близкия изток, пробвайки се най-малко малко да се разпръсне събиращите се буреносни облаци.

Превод: В. Сергеев

Нов наш Youtube канал: https://www.youtube.com/@aktualenpogled/videos

Нашият Ютуб канал: https://www.youtube.com/@user-xp6re1cq8h

Каналът ни в Телеграм: https://t.me/pogled

Влизайте непосредствено в уеб страницата: https://www.pogled.info 

Така ще преодолеем рестриктивните мерки.

Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. 
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР