Арабите губят вяра, че демокрацията може да осигури икономическа стабилност

...
Арабите губят вяра, че демокрацията може да осигури икономическа стабилност
Коментари Харесай

Арабите смятат, че икономиката е слаба, когато има демокрация

Арабите губят религия, че демокрацията може да обезпечи икономическа непоклатимост в Близкия изток и Северна Африка, съгласно резултатите от огромно ново изследване.

Близо 23 000 души в девет страни и Палестинските територии са взели участие в изследването, направено от Arab Barometer, осведоми BBC.

Повечето от тях споделят мнението, че стопанската система на една страна е слаба, когато има народна власт.

Резултатите от изследването бяха оповестени малко повече от десетилетия след митингите от така наречен Арабска пролет, на които хората упорстваха за демократични промени.

По-малко от две години след митингите единствено една от тези страни (Тунис) остава народна власт, само че оповестената през предходната седмица проектоконституция би могла да тласне страната още веднъж към авторитаризъм, в случай че бъде призната.

Майкъл Робинс, шеф на Arab Barometer, която изготвя изследването в интервала сред края на 2021 година и пролетта на 2022 година, споделя, че в района се следи смяна във връзка с демокрацията от предходното изследване през 2018/19.

"Има едно възходящо осъзнаване, че демокрацията не е идеалната форма на ръководство и че тя не може да поправи всичко, " споделя той. "Това, което виждаме в района, е, че хора гладуват, хора има потребност от самун, хората са разочаровани от системите на ръководство, което имат. "

В множеството от страните, в които е извършено изследването, над 50% от участниците приблизително споделят мнението, че стопанската система е слаба при демократична система на ръководство.

Във всяка от изследваните страни над 50% от участниците също по този начин споделят, че са по-загрижени за успеваемостта на ограниченията на тяхното държавното управление, в сравнение с от самия вид на ръководство на страната.

В седем страни и в Палестинските територии повече от половината от участниците в изследването считат, че тяхната страна има потребност от водач, който може да "изкривява разпоредбите ", в случай че е належащо, с цел да свърши нещата, които би трябвало да се свършат.

Само в Мароко под 50% от участниците са съгласни с сходно изказване. Има обаче и забележителен дял от хората, които не са съгласни с сходен метод в Палестинските територии, Йордания и Судан.

Тунис е единствената страна в района, която съумява да образува трайно демократично ръководство след митингите от 2011 година Страната обаче наподобява се завръща към властническо ръководство при президента Каис Сайед. Според показателя на демокрацията на EIU за 2021 година страната пада с 21 места в подреждането и е класифицирана като "хибриден режим ".

Проучването в Тунис е осъществено сред октомври и ноември 2021 година След това имаше митинги против президента, който разпусна Народното събрание, пое надзор над изборната комисия и работи по провеждането на референдум за нова конституция, която, съгласно мнозина, ще ускори пълномощията му. Междувременно, стопанската система на страната изпадна в дълбока рецесия.

В седем от включените в изследването страни икономическата обстановка е считана за най-голямото предизвикателство, преди корупцията, неустойчивостта и разпространяването на COVID-19.

Участниците единствено от две страни не възприемат икономическата обстановка като най-важния въпрос – в Ирак, където това е корупцията и в разкъсваната от война Либия, където това е неустойчивостта.

Поне един на всеки трима участници във всяка от изследваните страни е споделил, че през последната година е приключил храната, преди да се снабди с задоволително средства, с цел да си закупи още хранителни артикули.

Трудностите в това отношение са били най-големи в Египет и Мавритания, където двама на всеки трима души споделят, че това се е случвало от време на време или постоянно.

Проучването в огромната си част е извършено преди съветската инвазия в Украйна в края на февруари, която в допълнение е изострила продоволствената неустановеност в района, най-много в Египет, Либия и Тунис, които разчитат съществено на вноса на пшеница от Русия и Украйна.

Икономическите вероятности в района са мрачни, като по-малко от половината от участниците в изследването желаят да опишат икономическата обстановка в тяхната страна като добра.

Ливан се класира на последно място в това отношение, като по-малко от 1% от участниците в изследването от тази страна споделят, че икономическата обстановка е добра.

Като цяло множеството хора не чакат икономическото състояние в тяхната страна да се усъвършенства през идващите няколко години. Има обаче и прочут оптимизъм. В шест от страните над една трета от участниците в изследването споделят, че обстановката ще бъде по-добра или ненапълно по-добра в идните две или три години.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР