България няма да успее да изпълни всички критерии за влизане

...
България няма да успее да изпълни всички критерии за влизане
Коментари Харесай

България няма да успее да изпълни всички критерии за влизане в еврозоната до юни

България няма да успее да извърши всички критерии за влизане в еврозоната до юни, когато излиза отчетът за конвергенция. Това сподели шефът на Българска народна банка Димитър Радев на конференция за въвеждане на еврото.

Политическата рецесия е съществена причина за забавянето на страната ни, уточни Радев.

Българската национална банка и банковият бранш ще бъдат изцяло подготвени до края на годината за въвеждане на еврото, само че това не е задоволително в чисто механически и логистичен проект, сподели шефът на Българска народна банка.

" Има редица, на първо място осведомителни счетоводни системи, под контрола на изпълнителната власт и общините, които би трябвало да се приспособяват за работа в изискванията на еврозоната ", изясни той.

Радев изясни какви са изискванията от компетенциите на изпълнителната власт, които би трябвало да бъдат изпълнени преди въвеждането на еврото.

" Ние се нуждаем от ясно открита, устойчива проевропейска политическа структура. Приемане допустимо най-бързо на Закона за въвеждане на еврото, който ще даде ясни индикации, нови законови гаранции за бизнеса и семействата за това, което следва. Четвърто, ускорение на работата по оставащите условия и техническата подготовка. Ако този сюжет се материализира допустимо най-скоро след идните избори, възможностите ни да се присъединим към еврозоната през 2025 година остават мощни и изцяло реалистични. В резултат на политическата рецесия през последните години ние загубихме както самодейността, по този начин и водачество в процеса на присъединение към еврозоната. Независимо от това нашата подготвеност от позиция на изискванията за присъединение законодателна и техническа рамка остава висока ", сподели още шефът на Българска народна банка.

Стратегическата цел за България е да извърши изискванията за участие в еврозоната до края на годината, уточни министърът на стопанската система Петко Николов.

" Българската администрация работи интензивно за цялостното въвеждане на европейските условия в законодателството за подготовка на българските предприятия и потребителите за прехода към новата валута ", изясни Николов. 
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР