Апелативният съд отказа по-лека мярка за неотклонение на издирван от

...
Апелативният съд отказа по-лека мярка за неотклонение на издирван от
Коментари Харесай

Апелативният съд във Варна остави в ареста Атанас, обявен за международно издирване

 Апелативният съд отхвърли по-лека мярка за неотклонение на търсен от гръцките управляващи за транспорт на мигранти и владеене на хладно оръжие, оповестиха от пресслужбата на съда. 

Апелативният съд във Варна удостовери задържането под стража на разгласен за интернационално търсене българин. Гръцките управляващи търсят Атанас Д. с издадена от прокуратурата към Апелативен съд – Солун Европейска заповед за арест. Южната ни съседка желае предаването му за изтърпяване на наказване по влезнала в действие през 2016 година присъда. Атанас Д. е бил приет за отговорен, че в съучастничество е направил противозаконен транспорт навътре в страната на чужденци. Според Европейската заповед за арест, на 10 октомври 2011 година дружно с различен обвиняем на автомагистралата Атина – Евзони той качил в автомобила си 9 мигранти – жители на Пакистан, Мароко и Сомалия. Те били влезнали на гръцка територия без позволение.  Второто обвиняване против него било за владеене на нож без законово съображение, което в Гърция е неразрешено.  Наложено му е било наказване 21 година и 3 месеца отнемане от независимост и санкция в размер на 50 200 евро.

На 17 декември 38-годишният мъж е бил арестуван в Провадия, а карцерът му е бил доказан ден по-късно от Окръжния съд във Варна.

Защитата на Атанас изиска от Апелативния съд по-лека мярка за неотклонение, която би осигурила присъединяване му в разглеждането на делото за екстрадиция всъщност. Адвокатът му изясни, че процесът в Гърция е бил без присъединяване на подсъдимия или негов бранител, и присъдата е произнесена задочно.

Представителят на Апелативната прокуратура означи, че за на следващия ден пред Окръжния съд е планувано делото за предаването на Атанас на гръцката страна и изменение за мярката за неотклонение за един ден е безсмислено.

Според правосъдния състав, няма здравословни или други аргументи, които да са спънка за престоя в ареста на желаното лице. И Апелативният съд смята, че най-тежката мярка за неотклонение ще даде нужната сигурност за присъединяване му в производството по Европейската заповед за арест. Освен това, тези каузи се преглеждат и завършват в къс период.

Като съобрази постъпилите документи и мненията на страните, Апелативен съд – Варна удостовери определението на Варненския областен съд за задържане на Атанас Д. -  издирван от гръцките управляващи за изтърпяване на присъда за подкрепяне на нелегално влизане в страната на жители от трети страни и за владеене на хладно оръжие.

Определението не предстои на обжалване.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР