Анталия. Турция е заинтересована от задълбочаване на сътрудничеството с Русия.

...
Анталия. Турция е заинтересована от задълбочаване на сътрудничеството с Русия.
Коментари Харесай

Чавушоглу: Канал „Истанбул“ няма отношение към Конвенцията от Монтрьо

Анталия. Турция е заинтригувана от задълбочаване на съдействието с Русия. В рамките на диалозите сред министрите на външните работи на Турция и Русия Мевлют Чавушоглу и Сергей Лавров в Анталия особено е била наранена тематиката за построяването на Канал „ Истанбул “ и отношението на плана към Конвенцията от Монтрьо, предава “Анадолската организация “ .

Чавушоглу е припомнил, че водачите на двете страни са начертали цел за извеждане на комерсиалния оборот сред Турция и Русия до равнище от 100 милиарда $ годишно.

Според него Анкара и Москва са подготвени да преминат към такова равнище на икономическо съдействие.

Ръководителят на турската дипломация също похвали решението на съветските управляващи да възстановят въздушната връзка с Турция. „ Ще създадем всичко допустимо съветските туристи да прекарат почивката си в Турция в сходство с концепцията за „ безвреден туризъм “. Планираме да доведем потока от туристи от Русия до предпандемичното равнище “, сподели Чавушоглу.

Той означи, че Турция разрешава влизане без PCR проби за съветски жители, имунизирани с каквато и да е съветска ваксина. Турция показа с съветската страна самодейността за взаимно признание на документи за имунизация, добави Чавушоглу.

Освен това той съобщи, че Анкара и Москва " не престават да си сътрудничат по производството на съветската ваксина „ Спутник V ".

Турският външен министър съобщи, че е разискал с Лавров обстановката в Сирия, Афганистан, Либия и Кавказ.

„ Диалогът сред Анкара и Москва се основава на взаимно почитание. Турция е подготвена да взаимодейства с Русия във връзка с Сирия, както за поощряване на политическия развой, по този начин и за обезпечаване на мира на терен “, сподели ръководителят на турската дипломация и оттбеляза значимостта на безпрепятствения достъп за филантропична помощ до тази страна.

Турция ще продължи да подхваща всички вероятни стъпки в поддръжка на сирийските бежанци, увери турският външен министър.

Разглеждайки обстановката в Либия, Чавушоглу означи, че методът за нормализиране на ситуацията в тази страна е посредством изтеглянето на наемниците. Политическото единение и териториалната целокупност на Либия са въпроси, по които позициите са единни, сподели турският министър.

По-нататък турският външен министър разяснява старта на мегапроекта за канала в Истанбул.

Според него планът на канала в Истанбул по никакъв метод не визира действието на Конвенцията от Монтрьо за статута на проливите и Конвенцията няма нищо общо с този канал.

Сергей Лавров от своя страна означи, че Русия е признателна на Турция за готовността й да предприеме ограничения за отбрана на здравето на съветските туристи.

„ Руснаците възприемат Анталия като атрактивен ваканционен маршрут. Ще продължим да работим в поддръжка на туризма “, сподели министърът.

Лавров съобщи, че идващото съвещание на междуправителствената комисия по търговско-икономическо съдействие сред Русия и Турция скоро ще се организира в Москва.

Той означи, че Москва е удовлетворена от взаимоотношението с Анкара по използването на Конвенцията от Монтрьо.

Руският външен министър съобщи, че е разискал обстановката в Украйна с турския си сътрудник.

Ръководителят на съветската дипломация съобщи, че Москва и Анкара ще координират напъните си за нормализиране на разговора сред Баку и Ереван.

" Руската федерация и Турция също се оповестиха за премахване на тероризма в Сирия и даване на филантропична помощ на сирийците ", добави Лавров.

Превод и редакция: Юлиян Марков

Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР