Ангела Меркел ще остане германски канцлер. Този широко очакван резултат

...
Ангела Меркел ще остане германски канцлер. Този широко очакван резултат
Коментари Харесай

Петте важни извода от изборите в Германия


Ангела Меркел ще остане немски канцлер. Този необятно предстоящ резултат беше единственият детайл без изненада от немските избори в неделя.

Крайнодясната „ Алтернатива за Германия “ (АГ) приключи доста по-силно, в сравнение с множеството наблюдаващи смееха да предскажат, като стана първата непримиримо расистка, настроена против чужденците партия, която да има места в немския парламент от времето на Хитлер насам.

Социалдемократите (ГСДП) се сринаха вътрешно, избирайки да отидат в съпротива да ближат раните си, вместо да рискуват друга "голяма коалиция" с Меркел. Свободните демократи, които се върнаха в Народното събрание след четири години без глас, дружно със „ зелените “, приключиха малко по-добре от плануваното, като отвориха вратата за тристранно обвързване с консерваторите на Меркел. По-рано считана за малко евентуална, комбинацията, която германците назовават "Ямайка" (заради цветовете на участващите в нея партии – бел. ред.), в този момент наподобява като единственият вероятен вид за образуване на държавно управление.

Ето пет неща от изборите в неделя, които би трябвало да бъдат запомнени.

[b]1. Залезът на Меркел е започнал[/b]

Лидерът на ГСДП Мартин Шулц съобщи на Меркел в телевизионно предаване, че тя е "най-големият губещ" на изборите. Може би малко прекомерно (особено от претендент, който преди малко е записал най-лошия резултат на партията си), само че има някаква истина. Вместо да се занимава с сложни въпроси като миграция, Меркел водеше една неразбираемо дефинирана акция, в която обещаваше "Германия, в която живеем добре и щастливо", като в същото време оферираше малко съответни данни за това, по какъв начин желае да стигне до такава степен.

„ Довиждането “ на Меркел ще бъде дълго, само че не може да се отхвърли, че нейната хватка във властта стартира да се разхлабва сега, в който се върнат първите статистически данни. Да, тя завоюва, само че поддръжката за партията й спадна с повече от 20% спрямо 2013 година, макар ниската безработица, мощната стопанска система и голям брой други позитиви, които по всички правила трябваше да подсигуряват лесна победа на християндемократите. Дори уравновесеният бюджет на министъра на финансите Волфганг Шойбле не беше задоволителен, с цел да могат гласоподавателите да простят на Меркел за дейностите й по бежанската рецесия.

Консерваторите в блока на Меркел - изключително баварците - към този момент шушукат "Казах ви това". Вероятно това ще продължи и канцлерът да отиде вдясно по миграцията и въпросите, свързани с "германската идентичност".

[b]2. Германският политически модел, основаващ се на консенсус, е разбит[/b]

Следващият парламент ще включва шест партии (седем, в случай че броите и ХСС, баварската сестринска партия на ХДС на Меркел), представлявайки доста по-разнообразно напречно сечение от тялото на политическата палитра в страната, в сравнение с неговия предходник. Ще прехвърчат искри.

Включването на крайната десница в Народното събрание ще направи немската политика по-шумна и по-неприятна. Лидерът на АГ Йорг Мойтен съобщи в неделя, че борбата и "провокацията" са от главно значение за тактиката на партията. Ако други европейски страни, в които популистите имат мощна опора, са някакъв симптом, ч свободният от задръжки дух ще болести политическата сфера, основава несъмнено по-яростен политически климат.

[b]3. Забравете за значими промени в еврозоната[/b]

Консерваторите на Меркел бяха скептични към предложенията за промени на френския президент Еманюел Макрон още преди неделя. Голяма коалиция представляваше най-хубавия късмет за френския президент да реализира визията си. С тази алтернатива, която в този момент не е на масата, е малко евентуално отслабналата Меркел да е в положение да завоюва свободните демократи и скептиците в личната си партия, даже и да желае това. Франция и Германия могат да се спогодят да открият някаква форма на бюджет и позиция за контрол на еврозоната с купата финансов министър, само че това няма да има обсега, на който французите, да не приказваме за доста икономисти, се надяваха.

[b]4. Берлин ще играе твърдо с Европа за бежанците[/b]

Германското самообладание за неналичието на взаимност в Европа на фронта на бежанците към този момент изтънява. След резултатите от неделя, търсете непосредствена борба с страни като Полша и Унгария. Според мнозина християндемократи, АГ в никакъв случай нямаше да стигне толкоз надалеч, в случай че други европейски страни бяха взели полагащия им се дял от бежанци, вместо да оставят Германия да понесе товара. Време е за ответни дейности.

[b]5. Това не е Ваймар[/b]

Въпреки всички задъхани исторически съпоставения си коства да си поемете надълбоко въздух и да си спомните, че Германия е постоянна народна власт. Огромното болшинство от германците не гласоподаваха за АГ и множеството от тези, които го направиха, направиха това в символ на митинг. Следващите години няма да са хубави, само че демократичните основи на Германия са задоволително здрави, с цел да устоят на популистката офанзива. /БГНЕС

------------

Матю Карнитшниг, „ Политико “.
 Петте значими извода от изборите в Германия Петте значими извода от изборите в Германия / БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР