Андрей Гюров сравни банковата система с ваксинациятаОбяви се пълна независимост

...
Андрей Гюров сравни банковата система с ваксинациятаОбяви се пълна независимост
Коментари Харесай

Две точки за Каримански в битката за БНБ

Андрей Гюров съпостави банковата система с имунизацията Обяви се цялостна самостоятелност на централната банка и неизменен курс към еврото при влизането в еврозоната
 

Точка в борбата за Българска народна банка означи претендентът на " ИТН " Любомир Каримански по време на чуването в парламентарната Бюджетна комисия. Той и номинираният от " Продължаваме промяната " финансист Андрей Гюров се състезават на гуверньор на централната банка.

И двамата завоюваха утвърждението на депутатите, представяйки професионални  PowerPoint презентации, и двамата отговаряха обширно и правилно на поставените им въпроси. Но Каримански излезе едни гърди напред, изпъквайки с практическия си опит и изразявайки убеждението си, че и отсега нататък централната банка би трябвало да е оптимално самостоятелна институция, курсът на еврото при влизането в еврозоната би трябвало да е сегашният,

с цел да бъдат хората спокойни

Гюров, който до влизането си в Народното събрание е бил учител в Американския университет, се показа повече като теоретик. Той застъпи тезата, че Българска народна банка би трябвало да се преценява със санкционните описи на непознати страни, а при влизането в еврозоната курсът би трябвало да се съобрази с решението на Съвета на Европа и на ЕЦБ. Ако има стимулирани съображения той да е различен, то би трябвало България да ги адресира и да се опита да почисти несъответствия, които биха могли да съществуват, сподели Гюров.

Каримански показва детайлно познаване на всяка съответна обстановка, предлагайки на практика решения.

Влизането на България в еврозоната бе посочено и от двамата претенденти като стратегически приоритет.

Необходимо е час по-скоро да предприемем ограничения за съответен проект за присъединение към еврозоната. В момента има разгласен проект от юни 2021, само че той би трябвало да бъде освежен и приспособен към актуалната обстановка с оглед войната в Украйна, сподели Каримански. В проекта до момента не е включена необятна професионална полемика по тематиката, добави той. И заяви, че ще упорства за нейното осъществяване. Трябва да се регистрира въздействието на външната и вътрешната среда, както и дали няма да получим

спомагателен потрес от инфлацията

акцентира специалистът на Има Такъв Народ. В отговор на депутатски въпрос той съобщи, че ще разпореди на експертите в централната банка изчерпателен разбор за всички плюсове, минуси, прерогативи и опасности от приемането на еврото. Но за мен доста по-голям е анализът разноски - изгоди, за който държа да бъде изработен, акцентира Каримански и добави, че до момента подобен не е бил очакван. Председателят на Бюджетната комисия в Народно събрание разяснява, че към този момент вижда известно закъснение в графика за влизане в еврозоната.

Той заяви, че за него е извънредно значимо по какъв начин ще се извърши превалутирането на депозитите, заемите, скъпите бумаги, обезпеченията и докладите на сдруженията. Ще сътвори координационен съвет за присъединение към еврозоната. Ще имам доста високи условия към чиновниците по отношение на отстояването на националния интерес при присъединението към еврозоната. Не бива да се позволява адаптиране на непознати сюжети. Трябва да участваме интензивно при вземането на решения и да отстояваме българския народен интерес, безапелационен бе Каримански.

Българска народна банка би трябвало да има дейна роля в прекосяването към еврото, в превалутирането на депозитите и заемите, при смяната в ценообразуването на финансовите артикули, сподели Андрей Гюров. Той заяви, че би направил всеобща информационна

акция за информиране на популацията

Гюров подчертава върху банковия контрол, заявявайки, че с него са свързани най-големите провокации. Колкото е по-висок рискът, толкоз по-голям капитал би трябвало да бъде заделен, изясни финансистът на " Продължаваме промяната ".

Българската банкова система поддържа едни от най-високите равнища на капитализация. Това е за сметка на по-високи такси за услуги, добави той. И съпостави обстановката с пандемията от ковид у нас. Както в България има 30 на 100 имунизирани, по този начин и в банковата ни система обособени институции са имунизирани против високи равнища на риск - 25-30% от целия кредитен портфейл. За тях даже да се случи нещо непредвидено, няма да е съдбовно. При другите банки обаче един заем може да докара до рецесия в тях или зараза в системата, сподели Гюров. И съобщи, че тематиката за концентрацията на риск в банковата система към момента не е намерила оперативно решение.

Дигитализацията на банковия бранш също бе посочена като стратегически приоритет и от двамата претенденти.

Българска народна банка не трябва да изостава. Трябва да основаване на електронно деловодство, по този начин ще спести високите разноски за обслужване на хартиеното деловодство, да дава електронни информации, сподели Гюров. Каримански бе много по-детайлен.

Той възнамерява основаването на координационен съвет във Българска народна банка за интегритета сред финтек фирмите и комерсиалните банки. Така ще имаме по-ниски такси. Когато има повече играчи, конкуренцияята сред тях ще смъкна таксите, сподели Каримански. Негова съществена цел е да приключим плана с незабавните заплащания. Максимално бързо би трябвало да има незабавни заплащания - за 10 секунди до 15 000 евро, сподели финансистът от Има Такъв Народ.

Според Андрей Гюров посредством своята роля за поддържане на постоянна валута Българска народна банка би трябвало да играе основна роля за резистентен неинфлационен ритъм на напредък на стопанската система. Неговата оценка е, че сега имаме

фрагментирана банкова система

с изоставащ развой на консолидация и високи такси.

В отговор на въпрос Гюров съобщи, че Българска народна банка не разполага с доста принадлежности за преодоляване на инфлацията. За разлика от него Каримански  посочи, че централната банка може да оказва помощ със препоръки на държавното управление по отношение на наслагването на няколко рецесии сега. Българска народна банка е единствената институция, която прави допустимо най-задълбочените разбори и прогнози, счита той. Затова и в концепцията му значимо място заема динамичното развиване на анализите и проучванията на инфлацията и икономическия напредък, което ще помогне за вземането на верни решения.

Банките остават консервативни в връзката, уверени са и двамата претенденти. Но, до момента в който Гюров разгласи за приоритет възстановяване на връзката, както с поднадзорните институции, по този начин и с  европейските сътрудници, Каримански заложи на отваряне на банката към обществото.

В нито една обстановка Българска народна банка не трябва да финансира държавното управление, сподели Гюров в отговор на въпрос от някогашния финансов министър Кирил Ананиев. Депутатът от ГЕРБ обаче го засече, че не познава закона. Колега, апелирам ви, претендентите не са на изпит, тушира разногласието председателстващият съвещанието проф. Румен Гечев.

Изслушването стартира в

гаф към биографията на Андрей Гюров

Той бе показан от собствен съпартиец като декан на катедра в Американския университет в Благоевград. Може би е печатна неточност, само че не съм бил декан, поправи го Гюров.

Най-атрактивен обаче се оказа въпросът на Цончо Ганчев от " Възраждане " за златния запас на България. Той накара Румен Гечев да си глътне езика, съобщавайки вест, която бе съзнателно защитавана в държавна загадка в продължение на десетилетия.

От депутата се разбра, че златото на България е 41 тона, 27 от които се пазят в частната Bank of England, останалите 14 са у нас. Народният представител попита дали ще си приберем кюлчетата от Острова поради войната в Украйна. Колега, апелирам ви, да не размятаме пред цяла България кюлчета, скочи Гечев. Каримански съобщи, че не счита за удачно да подхващаме стъпки към преместване на съкровищата ни, тъй като нито знае какви са точните контракти, нито дали има наказателни клаузи по тях. Той напомни, че златото сега е в на рекордно високи нива и даде обещание, че когато влезе в централната банка, би излязъл с отчет по тематиката до Народното събрание.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР