Анализ на сателитни снимки показва, че Русия активно увеличава капацитета

...
Анализ на сателитни снимки показва, че Русия активно увеличава капацитета
Коментари Харесай

Къде Русия произвежда още оръжие за войната си в Украйна

Анализ на сателитни фотоси демонстрира, че Русия интензивно усилва потенциала си за произвеждане на оръжие и създава нови фабрики, до момента в който пълномащабната ѝ инвазия в Украйна навлиза в 21-ия си месец без признаци за край. Според специалисти това демонстрира, че Москва няма желание скоро да приключи войната.

От военни самолети и бойни хеликоптери до дронове и управляеми снаряди - с всичко това Русия се доставя в държавни военни фабрики, публично-частни партньорства и цивилен предприятия с двойна приложимост. Те създават и ремонтират съоръжение и муниции за военните старания на Москва.

При обзор на сателитни изображения, предоставени от Planet Labs, Airbus и Maxar Technologies , украинският отдел за следствия на RFE/RL открива няколко нови структури, в това число хангари и индустриални предприятия, които бързо са се разширили или са издигнати от нулата след пълномащабното навлизане на Русия в Украйна през февруари 2022 година

През септември съветското държавно управление разгласи бюджета, който предлага за 2024 година, и за пръв път в актуалната си история страната ще похарчи 6% от брутния вътрешен артикул за армията. Военните разноски ще надвишават обществените.

Михайло Жирохов - украински боен анализатор, който е създател на книга за артилерийските боеве във войната, избухнала сред Киев и подкрепяните от Москва сили в Донбас през 2014 година, споделя, че бързото развиване на сходни военни уреди демонстрира, че Кремъл няма желание скоро да приключи войната си против Украйна.
Авиационният цех в Казан
Първото разпознато оборудване е авиационен цех, ръководен от съветската държавна военна компания " Ростех ". Той се намира покрай гражданското летище " Борисоглебское " в столицата на Татарстан - Казан, на към 830 км от Москва.

" Схеми " наблюдава процеса на създаване на този хангар върху имота на завода. Снимките демонстрират, че разкопаването е почнало през 2018 година, само че строителството се е движило постепенно до нахлуването в Украйна. След това работата се е ускорила и от последните фрагменти проличава, че хангарът е съвсем приключен.

Заводът има дълга история като място за ремонт на цивилен и военни самолети и произвеждане на части. Комплексът е бил " едно от най-важните стратегически уреди " в руската ера, споделя Анатолий Храпчински - специалист по руски и съветски самолети, пред " Схеми ". По думите му той е служил като жизненоважно звено в производството на военни самолети, изключително на бомбардировачи - Ту-16, Ту-22, Ту-160 и всички техни разновидности.

През юни съветският държавен ефирен канал " Россия-1 " излъчи репортаж за завода, новия хангар и неговата история, когато той беше посетен от министър-председателя Михаил Мишустин . В репортажа се споделя, че хангарът е дълъг 300 метра и че заводът се употребява за производството на пътническия аероплан Ту-214 .

Според Храпчински фабриката постоянно е имала потенциал за работа със стратегически самолети, като доста руски модели към момента се употребяват от съветските военновъздушни сили. По думите му сателитните фотоси сочат нови благоприятни условия за ремонт и рационализация на по-стари самолети, нужни за войната в Украйна, като Ту-22М3 и Ту-160.
Иркутският авиационен цех
Друг държавен авиационен цех - ситуиран на към 5000 км от Москва в Иркутск, Сибир , наподобява усилва потенциала си за произвеждане на части за изтребителя Су-30 .

Самолетът се употребява необятно от съветските военновъздушни сили, а заводът в Иркутск е прочут като водеща ремонтна база в страната и е деен по време на войната в Украйна.

Сателитни фотоси демонстрират, че неотдавна са издигнати две нови здания и пътека за рулиране, която води до едната от тях, която наподобява на хангар.

Храпчински разяснява, че сходни уреди нормално се употребяват за дребни самолети. Сградите наподобяват като такива " за рутинна поддръжка и дребни поправки " на по-малки цивилен и военни машини като Су-30.
Уралският цех за гражданска авиация
Въпреки че публично заводът в уралския град Екатеринбург се занимава с цивилен въздухоплавателни средства, там се ремонтират мотори и скоростни кутии, които могат да се употребяват и за военни хеликоптери като Ми-2, Ми-8, Ми-24 и Ка-52 . Всички те се употребяват интензивно от съветските военни в Украйна.

Изглежда, че производството в завода в последно време е било засилено. През септември няколко локални издания в региона разгласиха публикации за дефицит на личен състав.

Сателитни фотоси демонстрират, че през 2021 година е почнало построяването на нова цехова конструкция на територията на предприятието. Сградата е приключена тази година, като наподобява строителството е било ускорено от началото на войната.
Дубненският машиностроителен цех и " Кронштадт "
Разположен в град Дубна , северно от Москва, този цех се ръководи от Машиностроително конструкторско бюро " Радуга ". То е под шапката на Корпорацията за тактическо ракетно въоръжение - съветска държавна отбранителна компания, профилирана в производството на ракети.

Тя дава отговор за производството на ракети като Х-22, Х-55 и Х-101 - всички те са били необятно употребявани от Русия, в това число при офанзиви, поразявали енергийна инфраструктура, жилищни здания и други цивилен обекти.

Сравнението на сателитни фотоси на завода от 2021-2023 година демонстрира, че до него е издигната огромна нова постройка. Вероятно строителството е почнало през 2021 година и е приключило тази година. Наблизо са ситуирани и две хеликоптерни площадки, а постройката има общ път за достъп с Дубненския машиностроителен цех.

Според обществените регистри новият цех е частна благосъстоятелност на " Кронштадт " - компания, която се занимава с производството на безпилотни летателни апарати. Фирмата е профилирана в производството на военни дронове, в това число моделите Orion и Helios , които се употребяват за разузнаване и нанасяне на удари.

Преди това " Кронштадт " е била благосъстоятелност на " AФК-Система " - огромен съветски конгломерат, учреден от магната Владимир Евтушенков . " AФК-Система " продава каузи си в " Кронштадт " през май 2022 година, почти по същото време, когато Евтушенков се отхвърля от формалния акционерен надзор върху конгломерата. Той трансферира дял от 10% на сина си, откакто Англия постанова наказания поради войната на Русия в Украйна.

Според съветския указател на юридическите лица " АФК-Система " към момента държи 49,6% в KT- " Безпилотни системи ", дъщерно сдружение на " Кронштадт ", което съгласно уеб страницата на компанията сътрудничи с съветското Министерство на защитата и Федералната работа за сигурност.

През юни 2022 година, месеци след пълномащабното навлизане в Украйна, Алексей Белих - зам.-директор на " Кронштадт ", сподели, че компанията набира личен състав за ръководството на новия обект в Дубна.

" Новият цех за произвеждане на [безпилотни летателни апарати] скоро ще премине на три смени, с цел да извърши получените поръчки. Във връзка с това компанията продължава да набира личен състав ", заяви съветският уебсайт за военни вести Top War.
" Италмас "
През януари 2023 година стана известно, че компанията Zala Aero е закупила и преустроила комерсиалния център " Италмас " в Ижевск за произвеждане на дронове Lancet . И още през септември държавната телевизия сподели по какъв начин Владимир Путин го посещава.

Zala Aero е дъщерно сдружение на " Калашников груп " , който създава 95% от дребните оръжия в Русия. Дроновете на " Италмас " са за далечни офанзиви. Мащините са сходни на иранските Shahed, които са необятно употребявани в украинските градове от съветските окупатори, само че са по-леки и по-евтини за произвеждане.

Базираният във Вашингтон Институт за проучване на войната заяви, че " Италмас " към този момент се употребяват против украински цели и сподели, че тяхното развиване е част от по-широка съветска тактика за диверсификация и опазване на боеприпасите.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР