Анализ на Агенция "Митници" за периода 2019-2021 г. установи избягване

...
Анализ на Агенция "Митници" за периода 2019-2021 г. установи избягване
Коментари Харесай

ДДС за 1 милион лева укрит при внос на електронни цигари

Анализ на Агенция "Митници " за интервала 2019-2021 година откри отбягване на заплащането на мита и Данък добавена стойност за 1 милион лв. при импорт на електронни цигари за еднократна приложимост.
До неначислените налози се стига, откакто огромна част от вноса на еднократни електронни цигари е заявен от вносителите с погрешен тарифен код, което води до начисляване на мито с по-нисък % и възнаграждение на по-малка стойност на мито и Данък добавена стойност при импорт.
Като погрешно класирани са открити артикули на стойност 28 млн. лева
Спрямо общия импорт на е-цигари и течности, еднократните електронни цигари съставляват близо 50% от импортираните артикули. За тях са заплатени мита по ставка 3,7% в размер на към 1 млн. лв. и Данък добавена стойност при импорт за 5,8 млн. лв.. Анализът обаче демонстрира, че при вноса на еднократни електронни цигари би трябвало да се употребява по-висока ставка за митото - 6,5%. Така би трябвало да бъдат начислени и досъбрани още над 746 000 лв. от мита и 178 000 лв. Данък добавена стойност от импорт - общо 977 000 лв. налози.
По-ниският % мито е обвързван с посочването на неправилна тарифна позиция в митническите заявления.
Според европейските митнически правила стоките се класират според компонентата, която придава главния темперамент на продукта. В случая с електронните цигари за еднократна приложимост това е течността за пушене, защото самото устройство не се употребява и зарежда наново, а след привършване на батерията и течността, се трансформира в боклук.
Установен е забележителен растеж на вноса на електронни цигари за многократна приложимост, течности за пушене и еднократни електронни цигари (електронни наргилета). Увеличава се и броят на фирмите-вносители, като през 2021 година те са над 1300. Нараства и митническата стойност от малко над 7 млн. лв. общо за предшестващите две години до близо 47 млн. лв. единствено за 2021 година Най-голям размер от продуктите идват от Китай, Хонконг и Англия.

Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР