Американците харчат повече от 450 млрд. за уелнес продукти и

...
Американците харчат повече от 450 млрд. за уелнес продукти и
Коментари Харесай

Уелнес пазарът продължава да процъфтява, има място за нови играчи

Американците харчат повече от 450 милиарда за уелнес артикули и услуги. Пазарът в Съединени американски щати нараства с повече от 5%, демонстрира изследване на McKinsey.

Благосъстоянието е главен приоритет както за потребителите, по този начин и за вложителите. Според някои оценки, вложенията в започващи цифрови компании, свързани с уелнес бранша, са достигнали рекордни стойности от към 29 милиарда $ през 2021 година при почти 730 покупко-продажби, спрямо към 15 милиарда $ при почти 480 покупко-продажби през 2020 година

В същото време към момента има неразработени ниши. Авторите на McKinsey ги разпознават, обобщавайки нюансите и трендовете на този преуспяващ пазар.

Шестте измерения на благосъстоянието

Проучването, което обгръща повече от 2000 консуматори в Съединени американски щати, демонстрира възходящ интерес към обвързваните с благосъстоянието и здравето артикули и услуги в шест измерения:

Здраве: медикаменти без рецепта, витамини и персонална хигиена

Фитнес: фитнес клубове, уреди за домакински фитнес, спортно облекло

Хранене: диетични стратегии, хранителни услуги на абонамент, приложения за хранене и детокс

Външен тип: грижа за кожата, грижа за косата, салонни услуги

Сън: добавки за сън, стратегии за следене на съня с задействана стратегия и други артикули за възстановяване на съня

Mindfulness: услуги, свързани най-общо с грижата за психологичното и прочувственото здраве, в това число приложения за медитация.

Границите сред тези 6 измерения на уелнес пазара обаче стават все по-малко отчетливи, означават създателите на изследването. Потребителите ценят и търсят артикули и услуги, които могат да отговорят на потребностите им в няколко измерения. Тази наклонност стартира да трансформира бизнес моделите на фирмите в бранша, които се ориентират към задоволяването на уелнес потребностите на клиентите във всичките им измерения. Брандовете за облекло за йога да вземем за пример основават приложения за уроци по йога, фитнес и медитация. Компаниите в сегмент храни прибавят към портфолиото си витамини и добавки, предопределени да усъвършенстват както положението на кожата и косата, по този начин и настроението.

Въпреки това, потребителите към момента считат, че наличните артикули и услуги не дават отговор съответно на техните потребности. Около 37% от интервюираните показват предпочитание за спомагателни артикули и услуги както в сегмента сън, по този начин и в така наречен област Mindfulness, като съвсем една трета от клиентите желаят повече и в останалите четири измерения на уелнеса.



Тенденции във напредък

Персонализирането на артикули и услуги има все по-голямо значение. Този феномен е изключително мощен измежду милениалите и поколението Z, от които надлежно 49% и 37% показват мощно желание към артикули, услуги или приложения, които употребяват персонални данни, с цел да персонализират преживяването на потребителите.

В това отношение фирмите употребяват разнообразни подходи. Например Care/of, марка витамини, употребява форма на елементарна, основана на тест персонализация. ZOE, компания за персонализирано хранене, употребява по-сложна система, като предлага персонализирани артикули и услуги въз основа на неповторимите здравни маркери на индивида (като липиден профил например). ZOE също предлага непрестанен мониторинг на глюкозата, с цел да даде незабавна и персонализирана противоположна връзка за въздействието на другите храни върху равнищата ѝ.

Ролята на инфлуенсърите и звездите продължава да нараства. През последните две години делът на потребителите, които споделят, че известни лица или звезди са значими, с цел да открият уелнес марка, се е нараснал с близо 20% % до към 60%. Значението на звездите значително изпреварва това на инфлуенсърите през този интервал.

Продуктите не престават да притеглят лъвския дял от разноските за уелнес, само че услугите и приложенията също печелят позиции, като към този момент съставляват към 30% от разноските. Около 45% от потребителите имат намерение да харчат повече за услуги или приложения през идната година, до момента в който към 25% имат намерение да харчат повече за артикули.

Изследванията демонстрират още, че цифровата ангажираност с уелнес приложенията се е трансформирала във всекидневна рутина за 64% от потребителите, а съвсем 70% споделят същото за спортните онлайн уроци.



Най-новите прозрения за уелнес пазара

Изследване на McKinsey от пред две години сподели възходящото желание на потребителите към естествени и чисти артикули, като потребителите в доста случаи правят оценка тези качества даже повече от ефикасността на продукта. Новото проучване разкрива закъснение на тази наклонност, като потребителите показват желание за резултатност, въпреки и непретенциозно, в доста продуктови категории. Делът на хората, които биха предпочели чисто и естествено пред дейно, остава висок в доста области – 28% за питателните добавки и 28% за продуктите за грижа за кожата, да вземем за пример. Като цяло обаче махалото стартира да се връща към ефикасността.

За фирмите това значи, че етикетите „ чист “ или „ натурален “ няма автоматизирано да примамят потребителите, които в действителност може да са по-заинтересовани от ефикасността на продукта. Компаниите би трябвало да оценят желанията на потребителите за продуктите в тяхното портфолио, с цел да дефинират къде посланията, свързани с това, че продуктите са чисти или естествени, биха имали максимален триумф.

Друга наклонност, която изследването разкрива, е повишаващият се фокус върху съня. Неговото възстановяване е с най-голямо значение за потребителите след положителното здраве – надлежно 45% и 47% от интервюираните дефинират тези измерения като „ доста висок приоритет ”.

Финансирането на технологии, свързани със съня, е повишено с 66% от 2019 година до 2020 година Броят на патентите за устройства за сън се усилва с към 12% годишно през последното десетилетие. Гамата от артикули на пазара също пораства. Потребителите към този момент могат да наблюдават съня си благодарение на носими устройства като WHOOP или приложения като Sleep Cycle и могат да подобрят качеството му посредством новаторски добавки за сън или „ умни “ матраци с AI технологии.

Въпреки тези нововъведения обаче, проучването демонстрира, че в сегмента сън потребителските упования към момента не са изцяло задоволени, което отваря повече благоприятни условия както за фирмите, които се конкурират в тази област, по този начин и за нововъзникващи компании.

Свързаните с уелнес спомагателни придобивки за чиновниците стават все по-масови, разкрива още изследването. 18% от работодателите да вземем за пример дават на своите чиновници опция за телемедицински услуги, също толкоз са тези, които оферират здравословна храна. Много компании оферират абонаменти за приложения за психологично здраве (като Headspace и Calm), които станаха изключително известни по време на пандемията и провокирания от нея стрес измежду чиновниците.

60 до 90% от респондентите, които са имали достъп до уелнес облага, споделят, че са я употребявали „ постоянно “, показват още създателите на проучването.

Въпреки възходящия брой играчи на уелнес пазара, изводът на анализаторите от McKinsey е, че има цели потребителски сегменти и уелнес категории, в които има място за нови решения, свързани със здравословен и първокласен метод на живот. Компаниите, които схващат нововъзникващите трендове и реагират бързо, ще имат добра позиция в възходящата и все по-холистична уелнес екосистема.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР