Американският звуков артист Бил Фонтана работи върху аудио инсталация в

...
Американският звуков артист Бил Фонтана работи върху аудио инсталация в
Коментари Харесай

Художник улови гласа на „невидимия дух на Нотр Дам“

Американският звуков актьор Бил Фонтана работи върху аудио апаратура в парижката катедрала Нотр Дам, Париж, развалена от пожар преди две години, оповестява TheArtNewspaper.

 В катедралата има 10 камбани. По време на пожара през 2019 година самата камбанария съвсем не е засегната (тя единствено е била нечиста с оловен прах), тъй че камбаните са останали на непрекъснатите си места, само че не действат заради обстоятелството, че в храма тече ремонт. Фонтана решава да конфигурира аудио датчици на камбаните, които да позволят да се чуе вътрешната им вибрация, резултат от звуците на града.

„ Това е физически факт — тези камбани в действителност вибрират от самото начало, като че ли някакъв незабележим дух живее в Нотр Дам. Храмът не е мъртъв, той е жив “, сподели Фонтана в изявление за TheArtNewspaper. „ През юли имах възможност да се изкача на камбанарията, да получа пряк достъп до най-старата и най-голяма камбана на име Еманюел, и да сложа датчиците си да слушат какво се случва вътре в камбаната. Чух е записах звук, който евентуално никой до момента не е чувал. И тя издава този тон непрестанно от 1681 г. Това е гласът, душата, дъхът на камбаната. "

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР