Американският предприемач Илън Мъск има основен принос за първоначалното финансиране

...
Американският предприемач Илън Мъск има основен принос за първоначалното финансиране
Коментари Харесай

Защо ChatGPT разгневи Илън Мъск

Американският бизнесмен Илън Мъск има главен принос за първичното финансиране на OpenAI, сдружението с нестопанска цел за проучвания в региона на изкуствения разсъдък, дружно с други лица от Силициевата котловина през 2015 година. Мъск влезе в състава на борда на шефовете на OpenAI и даже показа председателството на компанията със Сам Алтман. През 2018 година обаче Мъск напуща екипа на фона на напрежението към председателството на компанията.

Причината за гнева на Мъск към ChatGPT

Според анонимни източници, представени от Semafor, Мъск към този момент не вярвал в бъдещето на OpenAI и считал, че компанията е изостанала прекалено много от невероятния прогрес на Гугъл в региона на изкуствения разсъдък. Той е имал готово решение, с цел да поправи това и по тази причина желал да поеме контрола над нея, да стане неин единствен началник. Алтман и Грег Брокман, също съосновател, а в този момент ръководител на компанията, отказали Мъск да поеме властта, тогава милиардерът напуща борда на шефовете, публично поради „ спор на ползи “.

Мъск даде обещание да подари на компанията един милиард $ в продължение на няколко години, само че OpenAI по този начин и не видя тези пари, които ѝ бяха нужни, с цел да покрие гигантските разноски, наложени от образованието на нейния изкуствен интелект. Според икономическия вестник повода за това била неналичието на финансиране от страна на Мъск, само че също по този начин и появяването на технологията на „ трансформаторите “. Това е революционна и скъпа технология за надълбоко образование, въведена от Гугъл през 2017 година, която принуди OpenAI да промени коренно работата си. През 2019 година OpenAI открива OpenAI LP – сдружение с нестопанска цел. Четири месеца по-късно, през юли 2019 година, OpenAI разкри „ извънредно партньорство “ с Microsoft, обвързвано с инвестиция от 1 милиард $ от софтуерния колос.

Мъск към момента не е усвоил това прекосяване от конструкция с нестопанска цел към конструкция със стопанска цел, която съгласно него е породена от неговото овакантяване. Той даже прекъсна достъпа, който позволяваше на OpenAI да употребява данни от Twitter за образование на своите модели. От друга страна, Сам Олтман изцяло отхвърля обвиняванията на Илън Мъск.

„ Ние не сме следени от Microsoft, те даже нямат място в борда на шефовете. Ние сме самостоятелна компания.

обявява той

А що се отнася до края на „ всичко с отворен код “, той също има опрощение:

„ Не мисля, че би било добре GPT-4 да бъде с отворен код, да вземем за пример. Не можем да изключим опцията той да внесе някакъв безпорядък в света. “

добавя още Алтман
Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР