Американският министър на отбраната, Лойд Остин, разговаря днес по телефона

...
Американският министър на отбраната, Лойд Остин, разговаря днес по телефона
Коментари Харесай

Министърът на отбраната на САЩ разговяря с китайския си колега

Американският министър на защитата, Лойд Остин, беседва през днешния ден по телефона със своя китайски сътрудник, Вей Фънхъ, за първи път от встъпването си в служба преди повече от година, предадоха Асошиейтед прес и Ройтерс, като се позоваха на Пентагона.

Говорителят на министерството на защитата на Съединени американски щати Джон Кърби заяви през днешния ден, че двамата са говорили за връзките сред страните си и за " районната сигурност, както и за непровокираната съветска инвазия в Украйна ".

Остин, който дефинира Китай като водещото военно предизвикателство за Съединените щати в дълготраен проект, бе заставен да пренасочи вниманието си към Русия след нейната инвазия в Украйна тази година.

Американският министър на защитата е изискал да организира телефонния диалог с китайския си сътрудник след месеци на провалени опити да приказва с военачалник Сюй Цилян - най-високопоставения офицер на дейна военна работа във военната конструкция на Китайската комунистическа партия (ККП).

Остин искаше да беседва със Сюй, тъй като като ръководител на Централната военна комисия на ККП, която управлява Народоосвободителната войска на Китай, генералът е по-влиятелен от министъра на защитата. Пекин обаче настоя да се придържа към протокола и Остин да беседва с Вей, който публично е негов сътрудник като министър на националната защита, само че по сан стои по-ниско от Сюй в йерархията и има по-слабо оперативно въздействие.

Предшествениците на Остин нормално са разговаряли с Вей, последно на 6 август 2020 година, когато тогавашния американски министър на защитата Марк Еспър изрази пред него молбата на Съединени американски щати за по-голяма бистрота за произхода на КОВИД-19 и повдигна други въпроси.

Остин нямаше огромни упования за важен пробив по основни въпроси с Вей, когато му се обади по обезопасената телефонна линия, открита от Пентагона и китайското министерство на националната защита през 2008 година, сподели почитан американски чиновник от региона на защитата, който е взел участие в уреждането на диалога и пожела да остане неизвестен.

Американският министър на защитата е желал диалогът, който продължи близо 45 минути, да бъде самобитно продължение на видеоразговора на президента Джо Байдън с китайския му сътрудник Си Цзинпин на 18 март, отбелязва АП. Тогава Байдън предизвести за суровите последствия, пред които ще се изправи Китай, в случай че окаже военна или икономическа помощ за съветската инвазия в Украйна.

Белият дом не заяви дали американският президент е получил някакви уверения от китайския си сътрудник. Засега не е и ясно по какъв начин е дал отговор в днешния диалог военачалник Вей.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР