Американският гигант в областта на чиповете Qualcomm използва годишното си

...
Американският гигант в областта на чиповете Qualcomm използва годишното си
Коментари Харесай

Qualcomm атакува пазара на персонални компютри с изкуствен интелект

Американският колос в региона на чиповете Qualcomm употребява годишното си събитие в Хавай, с цел да показа публично своя предстоящ с неспокойствие Snapdragon X Elite - първия профилиран чипсет на компанията за лични компютри от висок клас.

Qualcomm твърди, че той е основан на персонализирана архитектура на Arm, наречена Oryon, и предлага 2 пъти по-висока скорост на обработка спрямо процесорите x86, доставяни от Intel и AMD, както и 2 пъти по-висока мощ на вградена графична обработка - и всичко това при по-дълъг живот на батерията, написа Telecoms.

Snapdragon X Elite може да извършва огромни езикови модели (LLM) с над 13 милиарда параметъра и да обработва 30 токена - тип валута, която потребителите заплащат, с цел да извършват поръчки в LLM - всяка секунда, като придвижва опциите на най-съвременните генеративни принадлежности за изкуствен интелект от облака в устройствата.

" Snapdragon X Elite съставлява трагичен скок в нововъведенията за изчислителната техника, защото предоставяме нашия нов, персонализиран процесор Qualcomm Oryon за свръхвисока продуктивност, който ще зарадва потребителите с невероятна енергийна успеваемост и ще изведе тяхната креативност и работливост на идващото равнище ", споделя Кедар Кондап, SVP и общоприет управител за изчислителната техника и игрите в Qualcomm. " Мощните преживявания с изкуствен интелект в устройството ще разрешат нови интуитивни потребителски използва, като ще дадат опция на потребителите и бизнеса да основават и реализират повече. "

Захранваните от новата технология на Qualcomm лични компютри се чака да се появят на пазара в средата на идната година.

Навлизането на компанията в областта на персоналните компютри се основава в огромна степен на наследството ѝ като водещ международен снабдител на мобилни чипсети, само че стартирането на Snapdragon X Elite никога не е знак, че Qualcomm е отклонила взор от пазара на мобилни телефони, подчертава Telecoms.

Заедно с новото портфолио за лични компютри е показан и най-новият мобилен чипсет на Qualcomm - Snapdragon 8 Gen 3. Подобно на Snapdragon X Elite, той съдържа допустимо най-вече технологии за изкуствен интелект, като в устройството се поддържат 10 милиарда LLM параметри и опция за обработка на 15 токена в секунда.

Той идва с вградена поддръжка за AI асистенти, задвижвани от LLM Llama 2 на майката на Фейсбук Meta, и може да интерпретира текстови, гласови и графични команди и да дава отговор интелигентно на тях или да ги употребява за основаване на наличие, в това число изображения и даже изявления в обществените мрежи.

" Тази платформа отключва нова епоха на генеративния AI, позволяваща на потребителите да генерират неповторимо наличие, да оказват помощ за продуктивността и други новаторски случаи на приложимост ", споделя Крис Патрик, SVP и общоприет управител за мобилни телефони в Qualcomm. " Всяка година си слагаме за цел да разработим водещи функционалности и технологии, които да задвижват най-новата ни мобилна платформа от серията Snapdragon 8 и идващото потомство флагмански устройства с Android. Snapdragon 8 Gen 3 се показва чудесно. "

Генеративният AI е вграден и в технологията за снимане на видео и изображения на Snapdragon 8 Gen 3. Тя дава опция за редактиране на фотоси и видеоклипове с гласови команди и включва функционалност за разширение на фотографията, която интуитивно разтяга изображението оттатък това, което е било в фрагмента.

Новият процесор също по този начин е последната дума в региона на графичната обработка и технологията за аудиопоток. Snapdragon 8 Gen 3 поддържа и Wi-Fi 7.

И редица производители на смарт телефони към този момент се редят на опашка, с цел да пуснат на пазара артикули, задвижвани от новия процесор. Qualcomm декларира, че ASUS, Honor, iQOO, MEIZU, NIO, Nubia, OnePlus, OPPO, realme, Redmi, RedMagic, Sony, vivo, Xiaomi и ZTE възнамеряват да го употребяват в идните си флагмански устройства. Очаква се първите от тях да се появят в комерсиалната мрежа през идващите седмици.

Освен процесори, Qualcomm демонстрира и най-новия си аудиочипсет - платформите S7 и S7 Pro Gen 1, които употребяват изкуствен интелект за възстановяване на шумопотискането.

Компанията представия и Snapdragon Seamless - междуплатформена технология, която разрешава на потребителите да свържат електронни устройства - без значение от операционната им система - и да ги накарат да работят дружно като едно цяло. На процедура това значи, че периферните устройства за лични компютри като мишки и клавиатури ще работят със смарт телефони и таблети; Bluetooth слушалките могат да превключват автоматизирано сред устройствата според от целта на аудиоизточника; поддържа се и шерване на екрани и файлове сред разнообразни устройства.

" Snapdragon Seamless фундаментално отстранява бариерите сред производителите на автентично съоръжение, устройствата и операционните системи. Това е единствената междуустройствена система, която в действителност слага потребителя преди всичко ", споделя Дино Бекис, вицепрезидент и основен изпълнителен шеф на отдел " Решения за носими устройства и смесени сигнали " в Qualcomm.

Поддръжката на Snapdragon Seamless е заложена в новите процесори X Elite и Snapdragon 8 Gen 3, както и в аудиочипсета, а Qualcomm възнамерява да добави поддръжка за автомобилни платформи и платформи за „ Интернет на нещата “ в бъдеще.

 

 
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР