И тази година се отбелязва Световният ден за безопасност и

...
И тази година се отбелязва Световният ден за безопасност и
Коментари Харесай

МОТ: Всяка година 2.2 милиона работници по света умират заради трудови злополуки

И тази година се отбелязва Световният ден за сигурност и здраве при работа . Той ще се означи на 28 април и мотото ще е: " Осигуряване на сигурност и здраве при работа в изменящ се климат ". Това оповестяват от Конференция на труда " Подкрепа ".

Всяка година 2.2 милиона служащи по света умират поради трудови злополуки. Това демонстрират данни на Международната организация на труда (МОТ). Ежегодно 270 милиона работещи получават съществени увреждания , а броят на случаите на професионални болести е към 160 милиона.

По калкулации на МОТ загубите от тези трудови злополуки и болести възлизат на 4% от брутния вътрешен артикул в международен мащаб.

Международната организация ще показа отчет, който ще означи някои тревожни данни за въздействието на изменението на климата върху сигурността и здравето на служащите. Заради това изменение служащите по целия свят се оказват изложени на нараснал риск от излагане на рискове като: несъразмерна топлота, ултравиолетова радиация, рискови метеорологични феномени, замърсяване на въздуха, векторни заболявания и агрохимикали.

Според статистиката на Национален осигурителен институт всеки работен ден 11 души претърпяват акцидент на работното място, а на всеки 3 работни дни, един служащ в България умира. Спрямо 2022 година трудовите злополуки са се нараснали от 84 на 87, като тук не се включват трудовите злополуки с неосигурени лица - 40-50 смъртни случай.

Честотата на смъртните злополуки- една на всеки 31.13 трудови, по отношение на една на всеки 30 трудови за 2022 година, бележи наклонност по-скоро на застой, в сравнение с понижаване.

Оперативните данни на Национален осигурителен институт за първо тримесечие на 2024 година демонстрират, че пострадванията, свързани с изпълняването на служебните отговорности доближат до 756, при 639 година по-рано, което е повишаване с 11,8 %, демонстрира сравнителният разбор. От данните излиза наяве, че това нарастване се дължи най-много на по-големия трудов травматизъм при мъжете. Регистрираните през първото тримесечие на 2024 година злополуки - с а били 503 при 374 за същия интервал година по рано.

Анализът на КТ " Подкрепа " по отношение на данните демонстрира, че без значение от насочването на вниманието (и на финансовия ресурс) от страна на работодателите към ограниченията за обезпечаване на БЗР, в т. ч психо-социалните опасности на работното място, мускулно-скелетните разстройства, сърдечно- съдовите болести и други, те не дават позитивен резултат, нито наклонност най-малко към понижаване.
 Отблязваме Световния ден по сигурност и здраве при работа
Отблязваме Световния ден по сигурност и здраве при работа

Над 210 000 нарушавания е открила Инспекцията по труда през 2016 г.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР