Гражданската инициатива “Даная за живот” ще внесе в Министерския съвет

...
Гражданската инициатива “Даная за живот” ще внесе в Министерския съвет
Коментари Харесай

Фондация Даная внася искания в Министерския съвет


Гражданската самодейност “Даная за живот” ще внесе в Министерския съвет настояванията за 6 съответни незабавни промени в детското опазване на здравето.

Подписите на близо 12 хиляди български жители от повече от 44 града и десетки села в България ще бъдат импортирани в Министерски съвет на 9 май. На този ден се навършва една година от гибелта на 15-годишната Даная, която умря в МБАЛСМ " Н.И.Пирогов ". От една година майка ѝ Ани Стоянова търси без резултат отговор дали гибелта на детето ѝ е била предотвратима. Гражданската самодейност е в памет на Даная и на всички деца, жертви на авариралото българско детско опазване на здравето.

" Когато страната не желае да промени надълбоко порочната и корумпирана здравна система, ние, обществото, в името на българските деца би трябвало да я принудим да го направи ", декларират от фондацията:

В 3-месечен период след връчването на подписката институциите са задължени от закона (чл. 52) да отговорят на гражданските претенции и да разгласят ограничения за осъществяването им.

6-те незабавни и осъществими промени, които пожелаваме, са:

1. До създаване на Национална детска болница, а и освен, да бъде основана цифрова осведомителна система, поддържана от Министерство на здравеопазването, която да действа в действително време и да насочва родители на деца, които се нуждаят от избрани експерти, само че нямат информация кое лечебно заведение разполага с най-подходящите в съответния случай - съгласно съответното положение на детето, както и съобразено с местоположението му. Системата да сплоти в едно - информация за всички болнични клиники, които лекуват деца, потенциал, работно време, дежурни кабинети и експерти. Да има опция за онлайн питане със период на отговор към съответното болнично заведение.

2. Откриване на гореща телефонна линия/ онлайн платформа с лимитирано време за отговор и обединен народен номер за подаване на сигнали за проблеми и в поддръжка на родители на деца-пациенти при приема и престоя им в болнични заведения и/ или при отвод на лечебното заведение да обезпечи мултидисциплинарен екип, когато това е належащо. Да се подсигурява анонимността на подателите на сигнали и да има механизъм за следваща незабавна инспекция.

3. Въвеждане на Правила за добра здравна процедура за всички специалности в период не по-късно от 31.12.2024 година и в случай че за същото БЛС откаже да извърши задължението си по закон, да бъде гласувана нормативна смяна, която да подсигурява осъществяването на това им обвързване. В период до 31.12.2024 година да бъде осъществена инспекция на всички медицински протоколи за работа в незабавната и неотложната помощ от самостоятелен експертен орган, външен за съответната болница. Публично обявяване на резултатите от инспекцията.

Да бъде осъществена цялостна актуализация на протоколите в сходство с най-новите практики в незабавната и неотложна медицина и да бъде обезпечено наложителното им въвеждане във всички болнични заведения в период до 31.12.2024 година Да бъде въведено обвързване да бъдат оповестени на интернет страниците на лечебните заведения с нужните реквизити - дата, щемпел и автограф и други.

4. Да се създаде и интегрира за всички болнични заведения Система за първокласен надзор на междуболничната и вътреболничната връзка, която да подсигурява бързо и дейно взаимоотношение, изключващо персонална преценка, за привикване и известяван за нужда от даден експерт, а същото да е написано в ясни правила за задействане и отговор. Да има ясна проследимост на всички дейности, а организацията да е направена по този начин, че да подсигурява елементарно, бързо и дейно взаимоотношение, без това да утежнява практикуващите лекари.

5. Да бъде въведено наложително продължаващо здравно образование за всички медицински специалности. Същото да бъде обезпечено базисно от всяка една болница, като времето за образования да не бъде за сметка на общия годишен отпуск на лекарите - експерти.

6. Да бъде преструктурирана Изпълнителната организация " Медицински контрол " от институция към министъра на опазването на здравето в самостоятелен профилиран държавен орган или в изпълнителна организация към Министерския съвет. Целта е да бъде обезпечена самостоятелност на инспекциите, които този орган прави в лечебните заведения; да му бъдат предоставени пълномощия и отговорности да снема пояснения, да изисква и да ревизира документи на лечебните заведения, чиновниците в тях, както и на засегнатите пациенти, в случай че има такива. Да бъде основана стратегия, с която до края на 2025 година да бъде нараснал експертният потенциал на чиновниците, които правят инспекциите, и да им бъде обезпечено почтено и съответно заплащане, ограничаващо риска от корупция.

От гражданста самодейност са на мнение, че опитът на служебното държавно управление да прокара решение за строителството на частна детска болница прави тези промени още по-неотложни.

“Като общество нямаме потребност от следващата болница, а от нов модел на опазване на здравето, учреден на държавническо мислене за бъдещето на нацията и отговорно харчене на публичните пари. Този модел може да бъде основан единствено в една национална детска болница, която постанова модерни стандарти и обезпечава сложни грижи, в това число за децата с тежки диагнози и редки болести. Не сме срещу частния бизнес в детското опазване на здравето, само че той няма задължението да основава тактики и да организира здравни политики. Това е обвързване на държавата”, съобщи майката на Даная и ръководител на Управителния съвет на фондацията Ани Стоянова.

Снимка:БГНЕС
Източник: eurocom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР