„Американските санкции ще повлияят по някакъв начин на предстоящите избори

...
„Американските санкции ще повлияят по някакъв начин на предстоящите избори
Коментари Харесай

Смилов: Стоим пред грандиозен скандал, прогнозите са трудни

„ Американските наказания ще повлияят по някакъв метод на идните избори и е доста значимо по какъв метод тъкмо ще повлияе. Защото да, американското държавно управление си е споделило своето мнение, своите терзания – мисля, че там нещата са ясни. Как българското общество ще реагира следва да забележим. “ Тази позиция показва в изявление за „ Фокус “ политологът Даниел Смилов.

„ Сега към този момент виждаме, че има разнообразни реакции измежду политическите сили. Едни се пробват да замажат абсурда, т.е. да концентрират всичко върху господин Пеевски и Васил Божков и да не помнят другата политическа част от корупцията. Корупцията е транзакция – някой дава, само че дава на някого, против което получава нещо. Quid pro quo /услуга за услуга/, както се споделя – нещо против нещо друго. Така че американците са дали едната страна на корумпираната транзакция, българското общество единствено би трябвало да реши кой е стоял от другата страна. Американците са дали задоволително изложение, то не е и намек, съвсем непосредствено е казано за кого става дума, само че въпреки всичко това си е към този момент суверенно наше решение кой ще ни ръководи “ комнетира политологът.

Запитан дали пострадали ще бъдат упоменатите имена и неспоменатите политически лица, за които говорите, или ще има и други пластове и структури, които също ще се окажат пострадали от този сигнал, той споделя: „ Ние стоим пред величествен скандал, който визира самия връх на страната, там, където е бил центърът на властта – Министерски съвет, министър-председател. Какви ще са разклоненията оттова нататък на този скандал, в случай че въпреки всичко бъде доведен до дъно, е доста мъчно да се предвижда.

Защото в една система, която е въпреки всичко йерархична, в случай че върхът е бил замесен в корупция и най-малкото в непозволени, нелегитимни действия, сами си представяте какво е ставало по-надолу. Т.е. за жалост стоим пред евентуално средносрочен по своя темперамент проблем, който надали ще се реши доста бързо с едно-две имена. Става дума за огромни мрежи, политико-икономически ползи.

Сега, естествено, не може всичко да се разгради, въпреки всичко това са връзки, градени с десетилетия, както се споделя. Не всички детайли от тези връзки са корумпирани и проблематични, само че разклоненията могат да са много огромни. “
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР