Американската страна e осуетила украинските опити за убийството на началник-щаба

...
Американската страна e осуетила украинските опити за убийството на началник-щаба
Коментари Харесай

Защо САЩ разобличиха провалилото се нападение на ВСУ над Герасимов

Американската страна e осуетила украинските опити за убийството на началник-щаба на Русия Валери Герасимов по време на пътуването му на фронта, заяви в неделя “Ню Йорк Таймс ”. Според изданието Киев е възнамерявал скрито от Вашингтон убийството на съветския пълководец. Каква беше задачата на американските медии да разкрият несъстоялата се офанзива на ВСУ против съветския командващ?

Твърди се, че украинските управляващи са създали опит да убият началника на съветския общоприет щаб, заместник-министър на защитата, военачалник от армията Валерий Герасимов по време на едно от пътуванията му в зоната на бойните дейности. Това написа американското издание “Ню Йорк Таймс ”.

Източници на вестника оповестяват, че американската страна е отказала да съобщи разследваща информация за пътуването на Герасимов в Киев. Но се твърди, че Киев въпреки всичко е схванал за проектите на началника на Генералния щаб и украинските сили за сигурност са решили да работят независимо. Тогава Съединени американски щати подхванали изключителната стъпка да изискат от Украйна да анулира офанзивата, с цел да се избегне ескалация на спора с Русия - само че в отговор Киев споделил, че офанзивата към този момент е почнала, въпреки и в последна сметка опитът да е останал несполучлив, съгласно “Ню Йорк Таймс ”.

В същото време вестникът не посочва датата, когато това може да се е случило, и не загатва никакви детайлности за интервенцията. След появяването на публикацията Алексей Арестович, консултант в президентството на Украйна, съобщи, че опитът за ликвидиране е бил плануван напролет, когато Герасимов е бил на пътешестване до позициите на съветската войска край Изюм (област Харков). Твърди се, че ВСУ са атакували пункта, където е можело да участва началникът на съветския Генерален щаб, само че той е съумял да си замине малко по-рано, сподели Арестович.

Както демонстрират събитията от началото на СВО, изказванията на съветника на кабинета на Зеленски Арестович не могат да се смятат за достоверни. Друг е въпросът каква е повода за появяването на главния материал в американското издание, за който се счита, че показва гледната точка на вашингтонския естаблишмънт.

„ Ню Йорк Таймс “ разгласява подробна публикация, като цяло отдадена на отрицателното изложение на съветската войска – както тази тематика се схваща както от Пентагона, по този начин и от по-голямата част от американската политическа класа “, изяснява политологът-американист т Малек Дудаков. В този подтекст беше показано известието за желанието на Съединени американски щати да предотвратят офанзива против Герасимов.

Любопитно е, че “Ню Йорк Таймс ” приказва за известна несъгласуваност в дейностите на Вашингтон и Киев и за своенравието на последния. В същото време самите западни медии признаха, че значимите за Украйна интервенции и диверсионни офанзиви се правят в тясна съгласуваност със Съединени американски щати. Така през май Би-Би-Си заяви, че Съединени американски щати са дали на Украйна разследваща информация, която е помогнала на ВСУ при офанзивата против ракетния крайцер „ Москва “. За това, че американското разузнаване е предавало информация на Киев за местонахождението на кораба, заяви и Си-Ен-Ен.

Няколко месеца преди терористичната офанзива на Кримския мост през лятото на тази година бяха регистрирани полети на английския стратегически разследващ аероплан РЦ-135В в Черно море покрай Керченския проток. Миналия петък информиран източник на РТ сподели, че „ Съединени американски щати и Полша са помогнали на Украйна с дроновете, с които Киев нанася удари в Крим “. Малко по-рано лондонският “Таймс ” разгласява публикация, от която следва, че Съединени американски щати към този момент не упорстват ВСУ да не нанасят удари по съветска територия.

„ В поддръжката си на Украйна американците стигнаха до такава степен, че за тях става неразбираемо по кое време тъкмо, след каква стъпка Русия ще им каже: „ Вие преминахте последната алена линия “, споделя военният специалист Алексей Леонков. Според него сама по себе си версията, че американците са спрели украинците в последния миг, „ не коства и пукната пара “. Но е значимо да разберем за какво са показали историята по този метод.

„ Факт е, че паралелно с тази обява се появиха известия, че американците и британците се пробват да намерят общ език с Русия посредством нашия Генерален щаб “, показва Леонков. Наистина, съвсем по едно и също време с появяването на публикацията в “Ню Йорк Таймс ”, началникът на Щаба на защитата на английските въоръжени сили адмирал Тони Радакин в изявление за “Телеграф ” сподели, че би желал да се свърже с началника на Генералния щаб на съветските въоръжени сили Герасимов по-често. Леонков показва: „ За да наподобява желанието безапелационно, има информация, че Съединени американски щати не са разрешили на украинците да унищожават нашия шеф на Генералния щаб по време на ревизия. ”

Опитите за определяне на контакти на равнище Генерални щабове на двете страни се изясняват с обстоятелството, че още преди началото на СВО информационните канали сред Москва и Вашингтон са прекратени, счита Леонков. От негова позиция политическото управление на Съединени американски щати към този момент не може да се доверява на данните на американските разследващи служби и анализаторите за отбранителните качества на Русия. „ Разузнаването им е неверно. Те смятаха, че запасите ни от ракети са на привършване, само че те не се изчерпват. Смяташе се, че икономическите наказания трябваше да ни лишат от обикновената база за оръжия - само че това не се удостоверява ”, сподели Леонков.

Възможно е Вашингтон да си е извлякъл поука от визитата на ръководителя на Централно разузнавателно управление на САЩ Уилям Бърнс в Москва и срещата му със секретаря на Съвета за сигурност на Русия Николай Патрушев в Москва през ноември 2021 година, счита Леонков. „ Това беше среща, която американците желаеха по тяхна самодейност - на която им обяснихме нашето отношение към интернационалната сигурност. Срещата, апропо, повлия на американската страна. Вашингтон промени риториката си във връзка с нуклеарните оръжия “, счита специалистът. Сега, в подтекста на продължаващото СВО, подобен директен разговор сред управлението на американското разузнаване и съветските сили за сигурност е неосъществим.

Но има и опит за взаимоотношение по линия на генералните щабове - по-точно сред началника на съветския Генерален щаб Герасимов и Обединения комитет на началник-щабовете на Съединени американски щати по време на сирийската акция, означи Леонков. Тогава предмет на полемика беше предотвратяването на произшествия в сирийското небе по време на наличието на съветските Върховен касационен съд и авиацията на обединението на НАТО, напомни специалистът. „ Американците взеха решение още веднъж да употребяват сходна линия на контакт, защото, прекъсвайки всички връзки, се лишиха от това да схванат какви са нашите действителни благоприятни условия и планове “, формулира версията си военният специалист.

Американистът Малек Дудаков вижда обстановката малко по-различно. Той признава, че американците в действителност може да са спрели подопечните от Киев от рискови за Съединени американски щати (и за света като цяло) стъпки. Независимо от степента на меродавност на информацията на “Ню Йорк Таймс ”, тя се вписва в линията на държание на Съединени американски щати в украинския спор, счита Дудаков.

„ От отчета следва, че Съединени американски щати са показали известна въздържаност, смятайки, че в случай че разрешат на Украйна да убие представител на висшето военно управление на Русия, това ще докара до забележителна ескалация на спора. Русия явно няма да елементарни това “, означи специалистът.

Както на собствен ред показва Леонков, Съединени американски щати нямат цялостната картина на опциите на Русия в нуклеарната област – и това не може да не тревожи Вашингтон. „ Ние отказахме на американците инспекции на нашите военни обекти по контракта СТАРТ-3 за нуклеарната триада “, напомни военният специалист. “Причината за прекъсването на инспекциите беше разумна - доставките на американско оръжие за Украйна. В същото време Русия превъоръжава РВСН с хиперзвукова планираща система „ Авангард “, а мобилни наземни ракетни комплекси " Ярс " влизат в бойно дежурство ”, добавя той.

„ Американците виждат, че построяваме нуклеарната си мощност. Затова се насочват към всички вероятни контакти, които биха дали опция за изясняване на тази обстановка. Изглежда, че има някаква рецесия на взимане на решения във Вашингтон “, аргументира се Леонков.

Американците, несъмнено, не могат да се считат за мощ, която насочва дейностите на Киев в мирна посока, отбелязва Дудаков. „ Съединени американски щати не престават да доставят оръжия, не престават да поддържат политически Киев “, сподели политологът. Но в това време Вашингтон несъмнено не се интересува протичащото се да излезе отвън рамките на местен спор.

„ В рамките на стеснен спор американците не престават да се стремят към задачата, която си сложиха още напролет – да реализират стратегическо намаляване на Русия “, напомни Дудаков. „ Но те нямат никакво предпочитание този спор да ескалира в огромен конфликт сред Русия и НАТО. Разбира се, те ще създадат всичко допустимо това да не се случи, а спорът да продължи в ленив формат допустимо най-дълго ”, заключва той.

Превод: В. Сергеев

Абонирайте се за Youtube канала на новото музикално предаване " Рефлексии " и ще преживеете прелестни мигове с музиката на Барока: https://www.youtube.com/watch?v=HoGUFCffd70

Влизайте непосредствено в сайта www.pogled.info . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: https://www.youtube.com
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР