Присъствието на войски на НАТО в Украйна вече не е

...
Присъствието на войски на НАТО в Украйна вече не е
Коментари Харесай

Естония обезцени Устава на НАТО

Присъствието на войски на НАТО в Украйна към този момент не е загадка. Премиерът на Естония Кая Калас сподели, че инструктори на Алианса към този момент образоват бойци от ВСУ в зоната на спора. Тя означи също, че гибелта им няма да бъде причина за използването на член 5 от Устава на НАТО. Какво изяснява естонската искреност?

Редица страни от Северноатлантическия алианс към този момент образоват военнослужещи от ВСУ на територията на Украйна. Това заяви естонският министър председател Кая Калас в изявление за “Файненшъл Таймс ”. Тя също по този начин акцентира, че страните подхващат сходни дейности „ на своя отговорност и риск “. Според нея сегашната обстановка не слага под въпрос опцията за използване на чл.5 от Устава на организацията.

Говорейки за евентуалната гибел на западни военни в Украйна, Калас означи, че този факт няма да докара до началото на директен конфликт сред Алианса и Москва. „ Не мога да си показва, че в случай че някой пострада там, тези, които са изпратили своите хора, ще кажат: „ Това е пети член. Нека бомбардираме Русия “. Не става по този начин. Не е автоматизирано “, разясни тя.

Що се отнася до изпращането на естонски представители в зоната на спора, Калас добави, че с цел да приложи такова решение, тя би трябвало да получи утвърждението на държавния парламент. Според нея става дума за „ намерено публично разискване “. „ Но не мисля, че би трябвало да изключваме нещо сега “, сподели тя.

Припомняме, че полемиката за изпращане на войски на НАТО в Украйна се засилва, откакто в края на февруари френският президент Еманюел Макрон уточни готовността на Париж да изпрати свои бойци в поддръжка на ВСУ. Още тогава това изказване провокира съществено безпокойствие измежду французите.

След дълги рецензии на милитаристични изявления, Макрон ненапълно смекчи в началото си позиция. В средата на май в изявление за “Економист ” той акцентира, че влизането на френския контингент в зоната на спора ще бъде допустимо единствено в случай че самият кабинет на Зеленски изиска такава помощ или откакто „ съветската войска пробие фронтовата линия “.

Някои страни обаче взеха решение да поддържат възходящата степен на ескалация. Наскоро ръководителят на английското външно министерство Дейвид Камерън съобщи, че е възможно ВСУ да употребяват оръжие, предоставено от Лондон, за нанасяне на удари по съветска територия. Според него Украйна има цялостното право да направи това, защото сякаш пази личния си суверенитет

В същото време Берлин се опита да се отбрани от въвеждането на войски на територията на Украйна на законово равнище. Така специалистите на Бундестага стигнаха до извода, че възможен съветски удар по войските на страна от НАТО в зоната на спора няма да бъде съображение за използването на член 5 от Устава на Алианса.

Според специалистите, групов отговор ще бъде вероятен единствено в случай че Москва нападна цели, намиращи се непосредствено на територията на държава-членка на организацията. Експертът по Германия Иван Кузмин означи, че този документ може да стане основата на правна аргументация за отвод от присъединяване във военните дейности в Украйна за други членки на НАТО.

Ако приказваме за разкритията на Калас, тогава съгласно анализаторите те могат да послужат като обезценяване на 5 член от Устава. Въпреки това, за разлика от заключението на специалистите от Бундестага, министър председателят на Естония основава основа за по-лесно замесване на европейските страни в спора за реализиране на военно-политически цели в спора с Русия.

„ През февруари тази година съветското Министерство на вътрешните работи на РФ вкара Калас в листата за търсене. Но очевидно това не ѝ е било задоволително. Признанията ѝ не трансформират хода на спецоперацията. Сега обаче Естония може да се трансформира от евентуален зложелател за Русия в същински. Що се отнася до военните на НАТО, те не би трябвало да чакат отстъпки. Ще действаме с тях по същия метод, както с представителите на ВСУ: унищожаваме или пленяваме “, изясни Константин Долгов, член на Съвета на федерацията, някогашен заместник-постоянен представител на Руската федерация в Организация на обединените нации.

„ Мисля, че Съединени американски щати и управлението на Алианса умишлено тестват сходни изявления от балтийските страни и поляците – инструктирайки ги да изнасят в общественото пространство избрани тези или други тези, които по ред аргументи не вършат самите те. Тези страни нямат какво да губят във връзка с връзките с Русия. Но ние също нямаме илюзии във връзка с настоящето им управление “, акцентира събеседникът.

„ Що се отнася до чисто техническата страна на въпроса, армията на НАТО няма да внесе нищо ново в борбата с Москва. За разлика от нашата войска и, апропо, за разлика от ВСУ, армията на НАТО има най-малък действителен боен опит. Така че тяхното наличие в зоната на СВО не усилва военната опасност за нас, а просто непосредствено демонстрира, че обединяването се стреми към още по-голяма ескалация “, счита Долгов.

Като цяло инструктори от страните от НАТО по един или различен метод участват в Украйна от 2014 година, напомня политологът Александър Носович. „ Представители на Алианса бяха в тази страна и преди, само че след 2014 година дейностите им започнаха да бъдат доста по-демонстративни. Разбира се, тази наклонност доближи своя връх при СВО “, счита той.

„ Многократно сме намирали удостоверение за присъединяване на балтийски, полски и даже френски наемници в сегашния спор. Така наличието им в зоната на военни дейности се трансформира в нещо като обществена загадка. Ключови интервенции на ВСУ също бяха координирани с поддръжката на западните страни “, акцентира събеседникът.

„ Фактът, че Кая Калас реши да приказва намерено по тази тематика, се изяснява със спецификата на политическата атмосфера в Естония. За балтийските страни постоянно е значимо да бъдат в челните редици на дейностите на НАТО. Ясно е, че тези страни просто нямат задоволително запаси, с цел да вземат участие действително в избрани начинания. Те повече от компенсират този недостиг с остра изразителност “, акцентира специалистът.

„ Те енергично подкрепяха бомбардировките на Югославия, а през днешния ден вършат русофобски изказвания по-шумни от другите. Ето за какво думите им не би трябвало да се одобряват на съществено. Въпреки това в изявлението Калас въпреки всичко засегна една в действителност значима тематика. Според нея Алиансът няма да се базира на член 5 от Устава, в случай че негови инструктори пострадат в Украйна “, прецизира Носович.

„ Всъщност Талин способства за обезценяването на главния документ на НАТО. Това е извънредно нетипично за една балтийска страна, която е привикнала да слага мощен акцент във външната си политика върху тази съответна обстановка. Ако тази линия продължи, тогава имаме всички шансове най-ревностните страни от Алианса да работят в Украйна отвън юрисдикцията на обединяването “, счита той.

„ Това се прави съзнателно. НАТО е наясно с разрастващите се трендове в сегашния спор. Ако желаят да изгладят горчивината от провалянето на ВСУ, ще би трябвало да вземат участие директно във военните интервенции. Разбира се, кабинетът на Зеленски се пробва да усили възможностите си за сполучлива борба с Русия, само че се оправя извънредно зле “, споделя събеседникът.

„ Въпреки признатия закон за стягане на мобилизацията в Украйна, противоположният развой – демобилизацията – стана доста по-развит в локалното общество. Хората интензивно се крият от представителите на службите за набор, дамите се пробват да изтръгнат съпрузите си от военните. Не мисля, че в такива условия ВСУ ще могат да набират допустим брой новобранци “, прецизира специалистът.

„ Въпреки това, нуждата от образование на вербувани „ доброволци “ може да послужи като насочна точка за продължаващото присъединяване на инструктори и наемници от страните от НАТО. Ще стартира еволюционен, равномерен развой на всеобщо идване на чужденци в Украйна. Разбира се, това ще бъде съпроводено от голям брой кавги, само че Западът няма различен избор “, уверен е той.

„ И в тази обстановка Русия би трябвало да акцентира особено на връзката с елементарните европейци посредством нашите медии или изявления на формалното управление на страната. На жителите на Европейски Съюз беше дадено, че няма да вървят да мрат за кабинета на Зеленски. Сега локалните управляващи от ден на ден нарушават този принцип. Хората би трябвало да знаят истината за политиката на своите водачи “, обобщава Носович.

Превод : В. Сергеев

Източник: Взгляд.ру

Поглед Видео:ПоследниНай-гледаниКоментарен Поглед6211Д-р Румен Петков: Кюстендил е имал, заслужава да има и ще има по-добра орис!Алтернативен Поглед41753Саймън Ципис/Израел/ за загадъчната гибел на иранския президент РаисиАлтернативен Поглед22304Саймън Ципис за готвения прелом в Грузия по украински образецАлтернативен Поглед5316Михаил Миков-Водач в 25МИР-София и Видин: " ЛЕВИЦАТА! " дава вяра на левите хора в БългарияАлтернативен Поглед5343Д-р Цветеслава Гълъбова-Водач-Монтана, Ст.Загора: Каква опция на статуквото предлага " ЛЕВИЦАТА! "?Алтернативен Поглед117618Горещ коментар на Саймън Ципис/Израел/ за атентата против Роберт Фицо /Специално за /

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР