По инициатива на държавния секретар на САЩ Антъни Блинкен в

...
По инициатива на държавния секретар на САЩ Антъни Блинкен в
Коментари Харесай

“Това ще промени страната”. Зеленски взе опасно за Украйна решение

По самодейност на държавния секретар на Съединени американски щати Антъни Блинкен в Украйна се възобновиха диалозите за президентски избори. И това на фона на формалния завършек на петгодишния мандат на Владимир Зеленски. Прочетете какво ще се случи след 21 май.

Ден на изборите

По закон изборите трябваше да се проведат тази пролет. А на 20 или 21 май да е тържествената инаугурация. Под претекст за военно състояние обаче всичко беше анулирано.

И това провокира дискусия. Зеленски приказва за машинациите на враговете и „ опитите да се разклати обстановката “. Министърът на правораздаването Денис Малюска даде да се разбере, че Конституционният съд би трябвало да се произнесе, само че в изискванията на военни дейности е по-добре да не се обръщат към него.

„ Да се сложи публично и обществено под въпрос легитимността на президента в този момент би било голяма неточност “, сподели той.

Според Конституцията, в случай че президентът не е в положение да извършва отговорностите си, той се замества от ръководителя на Върховната Рада. Сега това е Руслан Стефанчук от “Слуга на народа ”, партията на Зеленски. Но той в никакъв случай не е имал особени политически упоритости. Ето за какво през октомври 2021 година той беше подложен отпред на Народното събрание вместо Дмитрий Разумков, който обществено се скара с президента и сътвори своя депутатска група „ Разумна политика “.

Потенциален съперник на Зеленски е някогашният президент Петро Порошенко. Още през април той изрази подготвеност да взе участие в изборите. Освен това локалните медии предвидиха, че главнокомандващият на ВСУ Валерий Залужни ще стане народен водач. Но от президентството се подсигуриха и известният военачалник беше уволнен и изпратен като дипломат във Англия.

Струва си да се означи, че Зеленски има учредения за безпокойствие. Според украински социолози от групата “Рейтинг ” едвам 22% утвърждават активността му (преди две години бяха 74%).

" Слуга на народа "

През 2019 година Зеленски организира грандиозна предизборна акция: той даде обещание да победи корупцията, да постави завършек на войната в Донбас и да не нарушава правата на рускоезичните. Млад, деятелен, изглеждаше обещаващ политик.

Популярният ефирен сериал „ Слуга на народа “ също изигра роля. Хората в действителност не схванаха за кого гласоподават: Зеленски или героя му Голобородко.

„ Ще ви опиша за Украйна на моите фантазии, където се стрелят единствено фойерверки на сватби и рождени дни “, сподели претендентът. Избирателите, изтощени от компликациите на живота след Майдана, го харесаха. На втория тур Зеленски-Голобородко получи 73,23%.

Но скоро пристигна разочарованието.

Почти незабавно Зеленски спря да приказва съветски. Оказа се също, че той има дребен и слаб екип, тъй че ще би трябвало да разчита на предходни фрагменти. В резултат на това битката с корупцията се води единствено на думи: съдът не наказа нито един изтъкнат политик за корупция.

Войната в Донбас продължи: президентът отстъпи на крайнодесните радикали, които не желаеха да вършат никакви отстъпки.

В резултат на това през август 2021 година Зеленски прикани всички „ съветските патриоти на Донбас “ да изоставен страната. „ Ако обичате Русия и цялостен живот сте били на територията на Украйна и постоянно сте чувствали, че това е Русия, в случай че се чувствате по този начин, аз имам вяра, че този човек би трябвало да разбере, че в името на своите деца и внуци той към този момент има потребност да отидат и да търсят място за себе си в Русия. Това е вярно, тъй като без Украйна няма да има цивилизация на тази територия “, сподели той.

В същото време се възобновиха диалозите за анулация на “Минск-2 ”. Обикновените украинци не оцениха сходни промени: в края на 2021 година рейтингът на Зеленски падна до 19,3%, записаха социолозите.

Чужда страна

След това последва прилив на предходна известност, само че в този момент обстановката е почти същата. Плюс подозрения по отношение на легитимността.

„ От правна позиция, несъмнено, няма проблеми с това, само че равнището на легитимност зависи освен от правната страна на въпроса, само че и от отношението на популацията на страната и интернационалната общественост. Ако няма огромни рецесии, Зеленски ще може да остане на поста си най-малко двадесет години. В противоположен случай случаят от 20 май може да се трансформира в пояснение за какво нещата са толкоз зле в страната “, споделя Руслан Бортник, шеф на украинския Институт за политически разбор и ръководство.

Украинският политолог Вадим Карасьов разяснява: казусът е доста по-широк. „ Хората даже да излязат на улицата и да кажат: „ Дайте ни нов президент “, отново няма от кое място да се вземе. Но страната губи привлекателността си за жителите и по този начин стартира да става не своя, а непозната ”, споделя специалистът.

Настроенията в обществото бяха повлияни и от влезлия в действие на 18 май закон за мобилизацията. А неприятните за Киев вести от фронта единствено утежняват обстановката. Затова в Украйна към този момент не крият: предстоят още по-трудни времена.

Превод : В. Сергеев

Източник: РИА Новости

Поглед Видео:ПоследниНай-гледаниКоментарен Поглед6211Д-р Румен Петков: Кюстендил е имал, заслужава да има и ще има по-добра орис!Алтернативен Поглед41635Саймън Ципис/Израел/ за загадъчната гибел на иранския президент РаисиАлтернативен Поглед22245Саймън Ципис за готвения прелом в Грузия по украински образецАлтернативен Поглед5316Михаил Миков-Водач в 25МИР-София и Видин: " ЛЕВИЦАТА! " дава вяра на левите хора в БългарияАлтернативен Поглед5304Д-р Цветеслава Гълъбова-Водач-Монтана, Ст.Загора: Каква опция на статуквото предлага " ЛЕВИЦАТА! "?Алтернативен Поглед117618Горещ коментар на Саймън Ципис/Израел/ за атентата против Роберт Фицо /Специално за /Алтернативен Поглед79185„ ЛЕВИЦАТА! “ показа водачите си на листи за двата типа избори на 9 юниАлтернативен Поглед77435Валери Тодоров: Положението на Украйна става все по-тежсо! Позицията на Путин се втвърдява!
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР