Фолкер Тюрк, Върховният комисар на ООН по правата на човека,

...
Фолкер Тюрк, Върховният комисар на ООН по правата на човека,
Коментари Харесай

Според ООН броят на цивилните жертви по света е скочил със 72% през 2023 г.

Фолкер Тюрк, Върховният комисар на Организация на обединените нации по правата на индивида, заяви, че броят на цивилните жертви в спорове е скочил със 72% през предходната година.

" Болно ми е, че би трябвало да стартира с жестокостта на войната. През март предходната година приказвах за правото на мир. Оттогава споровете единствено се ускоряват ", сподели Фолкер Тюрк при откриването на 56-ата сесия на Съвета по правата на индивида.

Встъпителните му мнения пред дипломатите включваха и данни, събрани от службите на Организация на обединените нации, които " демонстрират, че броят на цивилните жертви във въоръжените спорове е повишен със 72% " през 2023г.

" Плашещо е да се означи, че данните демонстрират, че процентът на убитите дами през 2023 година се е удвоил, а този на децата се е утроил спрямо миналата година ", добави висшият комисар, като прикани интернационалната общественост " да откри пътя на мира ".

Разрастването на споровете, от време на време изостряни в допълнение от изменението на климата, затруднява от ден на ден филантропичните организации, които зависят от страните донори. Tюрк изясни, че в края на май разликата сред потребностите от филантропично финансиране и наличните запаси е била към 38 милиарда евро.

Той уточни за съпоставяне, че през 2023 година международните военни разноски възлизат на близо 2,3 трилиона евро, " което съставлява нарастване от 6,8% в действителни данни по отношение на 2022 година ". Това е и най-голямото годишно нарастване на военните разноски от 2009 година насам.

В речта си Върховният комисар посочи и дълбокото публично неравноправие.

" В международен мащаб неравенството се е нараснало с най-вече от три десетилетия насам, а бедните страни са били наранени стопански по-силно от пандемията COVID-19, в сравнение с богатите ", акцентира той.

Състоянието на петимата най-богати милиардери в света се е нараснало повече от два пъти от началото на десетилетието, до момента в който 60% от човечеството е обедняло, уточни още той, като се базира на данни на неправителствената организация " Оксфам ".

" Около 4,8 милиарда души са по-бедни, в сравнение с през 2019 година А какво да кажем за разликата в благосъстоянието сред мъжете и дамите в света? Тя възлиза на 100 000 милиарда $ ", добави той.

Освен това, сподели той, " съвсем половината от човечеството - към 3,3 милиарда души - живее в страни, в които държавните управления харчат повече за обслужване на задълженията си, в сравнение с за вложения в системите за опазване на здравето и обучение на своите жители ".

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР