Предложената резолюция на ООН, инициирана от Германия и Руанда, предизвика

...
Предложената резолюция на ООН, инициирана от Германия и Руанда, предизвика
Коментари Харесай

Милорад Додик отново заплаши с отцепване от Босна и Херцеговина

Предложената резолюция на Организация на обединените нации, инициирана от Германия и Руанда, провокира митинги и мощна лобистка акция против нея от президента на Република Сръбска Милорад Додик и популисткия президент на прилежаща Сърбия Александър Вучич, отбелязва АП. Двамата водачи споделят, че резолюцията ще жигосах всички сърби като геноцидни, макар че проекторезолюцията не загатва категорично сърбите като виновници.

На 11 юли 1995 година босненските сърби превзеха предпазената от Организация на обединените нации зона за сигурност в Сребреница. Те отделиха минимум 8000 босненски мюсюлмански мъже и момчета от техните съпруги, майки и сестри и ги убиха. Онези, които се пробваха да избягат, бяха преследвани през горите и планините към града.

Общото заседание на Организация на обединените нации насрочи спор по резолюцията в четвъртък сутринта, който да бъде последван от гласоподаване в 193-членния международен орган.

Сърбите имат поддръжката на своите съдружници Русия и Китай, до момента в който резолюцията е подкрепена от Съединени американски щати и множеството други западни страни.

Додик, който е президент на Република Сръбска, която обгръща към половината от Босна, съобщи в обществената медийна платформа X, че резолюцията на Организация на обединените нации се постанова на страната от поддръжници на бошняците мюсюлмани и че тя ще раздели страната.

" Босна и Херцеговина доближи своя край, или по-точно, тя беше доведена до края си от тези, които се заклеха в нея ", сподели Додик по X. " Всичко, което остава, е всички ние да поставим старания да бъдем положителни съседи и да се разделим в мир ", написа Додик.

Додик насочи няколко сходни закани в предишното, че следените от сърбите територии ще се отделят от Босна и ще се причислят към прилежаща Сърбия. Той и някои други босненски сръбски публични представители са под наказания на Съединени американски щати и Англия частично поради застрашаване на мирния проект на Съединени американски щати, поставил завършек на войната в Босна от 1992-95 година

Убийствата в Сребреница бяха кървавата кулминационна точка на войната, която избухна след разпадането на Югославия, като отприщи националистически пристрастености и териториални упоритости, които настроиха босненските сърби против другите две съществени етнически групи в страната - хърватите и бошняците. Международният съд, най-висшият арбитражен съд на Организация на обединените нации, дефинира през 2007 година, че дейностите, осъществени в Сребреница, съставляват геноцид, и решението на съда е включено в проекторезолюцията.

Това беше първият геноцид в Европа след нацисткия Холокост през Втората международна война, който лиши живота на към 6 милиона евреи и хора от други малцинства, показва АП.

Вучич и неговото държавно управление водят акция както в Организация на обединените нации, по този начин и измежду разрастващите се страни, с цел да завоюват поддръжка за гласоподаване " срещу " резолюцията. За да бъде утвърдена резолюцията е належащо болшинство от гласувалите.

В огромна акция против резолюцията както в Сърбия, по този начин и в следената от сърбите половина на Босна, по улиците бяха изложени билбордове и видеопроектори, показващи надписи " Сърбите не са геноциден народ ". Сърбите в Босна и Сърбия възнамеряват да повдигнат сръбски флагове из цяла Босна и Сърбия в четвъртък в символ на поддръжка.

Вучич и Додик, и двамата проруски политици, се опълчиха на резолюцията, като акцентираха опцията тя да отвори вратата за заплащане на вреди от войната, в случай че бъде призната. Местни анализатори споделят, че сръбските водачи, в това число Вучич, също се притесняват, че могат да бъдат изправени пред съда за интензивно присъединяване в босненските кръвопролития.

Проекторезолюцията осъжда всяко отказване на геноцида в Сребреница като историческо събитие. Тя също по този начин " осъжда безусловно дейности, които популяризират наказаните за военни закононарушения, закононарушения против човечеството и геноцид от интернационалните съдилища, в това число виновните за геноцида в Сребреница ".
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР