Американската Silicon Valley Bank, (SVB) фалира. Това е най-големият колапс

...
Американската Silicon Valley Bank, (SVB) фалира. Това е най-големият колапс
Коментари Харесай

Опасен ли е колапсът на американската Silicon Valley Bank

Американската Silicon Valley Bank, (SVB) банкрутира. Това е най-големият колапс на банка след финансовата рецесия от 2008 година, написа АРД. Скоро по-късно и нюйоркската “Signature ” също приключи активността си.

Какво провокира проблемите на SVB?

Silicon Valley Bank (SVB) беше една от най-важните финансови институции за започващи бизнеси в Съединени американски щати. Т. нар. стартъп компании държаха огромни депозити в банката през последните години, изяснява АРД. Сега им се наложи да ги унищожават по-бързо от предстоящото предвид на възходящите лихвени проценти в Съединени американски щати.

За да продължи да обезпечава средства на клиентите си, банката искаше да набере ликвидни средства посредством незабавно нарастване на капитала. Това обаче не се получи и в края на предходната седмица акциите на финансовата институция означиха рекордна загуба на „ Уолстрийт “. Така бяха унищожени борсови стойности за към 80 милиарда $. След срутва акциите бяха спрени от търговия, а банката беше сложена под държавен надзор, изяснява немската обществено-правна медия.

Американските управляващи затвориха и основаната в Ню Йорк банка „ Signature “, която беше последната огромна банка, работеща с криптовалути. След оповестения фалит на тези две банки, американското държавно управление разгласи, че всички депозити ще бъдат предпазени, а клиентите на затворените банки ще имат достъп до парите си.

Колко рискова е актуалната рецесия?

Международният валутен фонд заяви, че следи евентуалните последствия от колапса на SVB върху финансовата непоклатимост. “Вярваме, че американските управляващи ще подхващат верните дейности, с цел да задържат обстановката под надзор ”, сподели представителят на МВФ, представен от АРД.

Към момента няма признаци, че рецесията може да се разрасне. “SVB не заплашва интернационалния финансов пазар. Рискът за сектора на стартъпите е нехарактерен за банковия бранш ”, изяснява ръководителят на Баварския финансов център Волфганг Герке пред немската обществено-правна медия.

В неделя Федералният запас показа новата си " Програма за срочно финансиране на банките ”, с която желае да обезпечи спомагателни средства. До 25 милиарда $ от Стабилизационния фонд на американското Министерство на финансите ще подсигурят програмата за кредитиране на Федералния запас.

Какъв е рискът за европейските банки?

Във Франция не се тормозят от рецесията. Според френския финансов министър Брюно ле Мер колапсът на SVB не съставлява риск за френската банкова система.

В Обединеното кралство дъщерната компания на SVB беше добита от огромната банка HSBC, изяснява АРД. Британската централна банка поддържа поглъщането и твърди клиентите, че ще имат достъп до депозитите си и до нормалните банкови услуги. Банковата система в по-широк смисъл остава сигурна, постоянна и добре капитализирана, обявиха от Bank of England.

Федералният орган за финансов контрол (BaFin) на Германия разпореди мораториум върху немския клон на SVB " заради съществуващата заплаха от несъблюдение на отговорностите към кредиторите ”, написа АРД. Това значи, че клиентите няма да имат достъп до финансови интервенции с банката. В същото време BaFin акцентира, че SVB не е редовно значима за банковата система в Германия, прецизира медията.

Може ли рецесията да се отрази на валутната политика?

Икономистите считат, че актуалните банкрути могат да се отразят на политиката на лихвените проценти в Съединени американски щати. " Строгото повишение на лихвените проценти от страна на Федералния запас явно докара до напрежение при американските банки ", се споделя в разбор на икономистите на Commerzbank, представен от АРД.

Очакваше се ФEД да увеличи лихвения % с половин пункт, само че в този момент вероятно американският регулатор ще избра да повиши единствено с четвърт пункт, с цел да “не основава спомагателни проблеми на банковата система ”, настояват икономисти, представени от немската обществено-правна медия.

Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР